Lupin research Park

Lupin research Park

Architect
Malik Architecture
Location
Pune, India
Project Year
2001
Category
Research Facilities

Lupin research Park

Malik Architecture as Architects

The act of research and discovery is essentially an intuitive function. This complex therefore explores those elements, that to my mind, foster and inspire intuitive thought, which is the core of the creative process.


Nature has therefore become the nucleus both at the micro and the macro levels and serves as a backdrop for two almost paradoxical elements: eastern philosophy and western technology. The inspiration for the complex is the timeless ‘mandala’ with the administration complex representing the head (at the highest point of the hill) and the main research park flowing south to north, wrapped around a central courtyard.


From the simple ‘earth’ wall that vanishes into the hill, the gushing spout of water that heralds the entrance, the tilted aluminium cube floating in the water and silhouetted against the sky, the play of light and shade in the myriad pergola covered streets and courts, the sculptured vault of the cafeteria sitting on the tranquil ‘kund’ to the ageless amphitheatre set into the hillock. The complex is intended to provide a multitude of spaces that both inspire a scientist and also serve as a meeting point for groups to jointly interact, explore and discover.


At first glance the complex is reminiscent of and echoes the timelessness of an ancient habitat or a human settlement that it is almost a ‘rock’ out-crop at the base of the hill, of clay masses juxtaposed and emanating from the hill, merging into the hill both in the arid and hot parched season as well as the lush green forest of the monsoons.


Light and shadow, like day and night, are inter-twined, one cannot exist without the other, and it is these two elements that have been juxtaposed in a myriad number of permutations to produce a rhapsody: from the ethereal play of light on the walls, ramp and steps leading to the animal house: the surrealistic imposition of the pergolas socio-grapy onto the floor, the silver prism of the auditorium and the dark silhouette of the ‘cube’ sculpture: the splintering of light from tiny points to lengthening stippled bands moving like a sun-dial echoing the passage of time: the dappled play of light and shade in the main library / dining court: the gradual increase of light intensity as one moves-up the north / south axis (echoing the very act of regeneration / re-birth): are all representative of the dialogue and rapport that the built forms have with the sun.


“Water” the life sustaining element has been expressed in a multitude of moods and functions


The ‘macro’ concept deals with the harvesting of water through a well planned array of drains and channels that flow down the hill and feed the two major artificially created lakes at foot of the hill. In fact the very drive into the complex bisects these lakes providing the visitor with the vista of a large sheet of water (in an otherwise arid landscape).


At the 'micro' level, water sheets and spouts have been used extensively to animate courtyards and transition spaces, culminating in an enormous sheet of water (on which floats the vault of the dining space) accessed on one face as a dramatic flight of steps and on the other by the verdant green of the lawn. The kund gives birth to a smaller shallow channel that induces the scientists to walk on the pebbles bare-foot. The channel itself ends in a ‘well’. This major body of water echoes the time-less kunds and tanks that are a hall-mark of our traditional architecture and are representative of a ‘daily’ cycle and an entire way of life.


To conclude, i have attempted to bring together two parallel streams of thought: that of the scientist – who measures that which exists and that of the artist – whose realm is in the immeasurable.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More