Amsterdam Centraal, Amsterdam

Amsterdam Centraal, Amsterdam

Architect
ZJA

Braaksma & Roos Architectenbureau

ARCADIS Nederland BV
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Category
Train stations
Stories By
ZJA

Mosa

Amsterdam Central Station, Amsterdam

ZJA as Architects

A monument as traffic hub

Buildings too can have family ties. Amsterdam Central Station is the everyday, practical little sister of the grand and art-minded lady that is Het Rijksmuseum. They resemble each other a lot, sharing the same father. Pierre Cuypers contemplated building two new gates as an entrance to the city, the railway station in the north, the museum in the south. Besides being a monument to the industrial renaissance of the city in the late 1800s, the station is a traffic hub of still growing importance. In the years to come train traffic and other forms of public transport will grow so much, that despite the recent modernizations, the station will have to be prepared for the future yet again.

More space

The renovation of Amsterdam Central Station in which the architectural office ZJA collaborates with Braaksma & Roos Architectenbureau and IGG, has two objectives. The first objective is the creation of space and visual coherence. To accommodate the more frequent transport of larger groups of travellers, the platforms have to be widened. That makes complex interventions necessary, such as the relocation of the stairways. An accidental perk comes with the chance to reveal the characteristic foundations of the historical beams of the steel roof. The qualities of the roof L.J. Eijmers built in 1889 and the second roof, added in 1922, will be made visible and brought much closer to the travellers. This design does not emphasize added architecture, but first and foremost creates space, re-arranges what is there and gives it coherence. The narrow and neglected east tunnel will be widened and re-designed using the new middle tunnel as an example. This will create a flowing connection to the old Cuypers building.

Bringing back beauty

The second objective is to reveal even more beauty of the monumental building by peeling away the adaptations and additions from the second half of the 20th century. A lot of restoration has already been carried out, but not all the beauty of the monument is yet made visible. In the first place this applies to the old front facade, where the masonry work of the arches will be made visible again, and restored there where they have disappeared.

Light and wood accents

The west tunnel will also be extensively redesigned following the central tunnel as a model. The dark, edgy metal design from the eighties will give way to more flowing forms, brighter colours and boards of wooden slats in the stairways. One of the most congested places in the station is the junction where the west tunnel gives access to platforms 1 and 2 and joins the old Cuypers building. This part will also be completely redesigned to create space and improve the flow of pedestrian traffic. In the end, a traveller arriving at Amsterdam Central Station will experience more coherence and overview, entering a lighter and more pleasant space and at the same time being offered an experience consisting of the materials, the design and the beauty of this monumental building.

Lead architect: ZJA
Client: ProRail
Restoration architect: Braaksma & Roos Architectenbureau

Cost engineering: IGG
Engineering: Arcadis

Read story in Nederlands

Amsterdam Centraal station

Mosa as Tiles

Project Amsterdam Centraal station, published by Mosa.

Location: Amsterdam, Netherlands

Category: Stations

Connect with Mosa for more information

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More