Apartment AMC

Apartment AMC

Architect
RAR.STUDIO
Location
Lisbon, Portugal
Project Year
2016
Category
Apartments
Fernando Guerra | FG+SG
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TapsVOLA
Floor Lamp Flos
Atollo Oluce
Wall Light - Coffee tables e15
North, Habibi, Charlotte, Calvert, Vier
Furniture GANDIABLASCO
Tropez
Table LampWastberg
w102 Chipperfield

Product Spec Sheet
Atollo
Wall Light - Coffee tables
North, Habibi, Charlotte, Calvert, Vier by e15
Furniture
Tropez by GANDIABLASCO
Table Lamp
w102 Chipperfield by Wastberg

Apartment AMC

RAR.STUDIO as Architects

The apartment is located in one of the blocks making up Terraços de Bragança: the set of buildings designed by Álvaro Siza Vieira in Lisbon’s Chiado district that completed construction in 2004. Working within the scope of a Siza Vieira project represents a difficultly desirable challenge. The inexorable weight of the inherent responsibility runs in parallel to a sense of pointlessness of intervening within a framework that requires no such work. We thus focused on the needs, desires and expectations of the client.


The apartment area was to be maximised. To this end, we eliminated the technical cabinets and their ventilation infrastructures existing throughout the bathrooms, bedrooms, the corridor, the living room and the storage room, which were relocated behind the suspended ceiling. Furthermore the spatial structure was maintained while repositioning only the door accessing the living room and removing the wall that closed off the dining room.


The dark wooden floor tiling, in narrow planks, was replaced by lighter, broader planks. The inner doors, at a substantially lower height than the Northern, Southern and Western window facades, were rescaled, retaining their breadth and raising their height to match that of the windows. Furthermore, within the scope of the purpose of this operation, the entire carpentry system underwent redesigning with higher skirting boards and thinner frames that also integrated new ventilation grids in both the skirting boards and fixed furniture. The objective here was to bring about a more luminous apartment while fostering a greater sensation of amplitude and, above all, of a more generous ceiling height.


The built-in living room shelf-stand, where the room meets the corridor, was replaced by another: a delicate metallic structure, without any back panel, to separate the two areas while enabling a mutual visual relationship – privileging the apartment’s marvellous westward view – and the natural illumination of the corridor. The en suite and service bathrooms, as well as the kitchen and pantry, underwent structural alterations with the reorganisation of their layouts alongside new finishing materials. The carpentry solutions, tailored to meet the wishes of the client and the specific characteristics of their host spaces, the details to the stone fixtures, and the total reformulation of the lighting project all proved determinant to the intervention in these spaces.


The furnishing project followed the same principles as the architectural design project in striving for an ample and appropriately luminous ambience. As in the bathrooms, the floor tiling and stone patterns stand out as protagonists against the smooth and homogenous coloured surfaces – in colour block –, like the coloured blocks of Terraços de Bragança.


Featured Projects
Latest Products
News
10 Residential Kitchen Countertops
8 Feb 2023 Specification
10 Residential Kitchen Countertops

Countertops are durable work surfaces that work in tandem with cabinetry and appliances to complete... More

Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards
7 Feb 2023 News
Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards

Tokyo and Milan-based design firm, Nendo unveils the new office for Creatures Inc, one of the three... More

Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children
7 Feb 2023 News
Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children

On the outskirts of Madrid in Encinar de los Reyes, Reggio School by the Office of Political Innovat... More

10 carpets featured in commercial projects
7 Feb 2023 Specification
10 carpets featured in commercial projects

Carpets for offices are always a smart choice for commercial flooring because of their enticing desi... More

Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo
6 Feb 2023 News
Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo

Set to open in the Fall of 2023, Toranomon Hills Station Tower marks OMA's first built tower in Toky... More

Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb
6 Feb 2023 News
Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb

Foundation Fietsklim presents the design of the Fietsklim, a construction designed to make climbing... More

Detail: filigree grid around residential building The Line in high-strength concrete
6 Feb 2023 News
Detail: filigree grid around residential building The Line in high-strength concrete

On Overhoeks, Orange Architects provided residential building The Line with a filigree grid in high-... More

Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution
3 Feb 2023 News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution

Over the past 40 years,  the McDonald’s brand has become deeply ingrained into Guatemalan... More