APARTMENT REFURBISHMENT IN GRAN VIA, BARCELONA

APARTMENT REFURBISHMENT IN GRAN VIA, BARCELONA

Architect
Anna & Eugeni Bach, architects

Albert Cabrer
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2015
Category
Apartments
Eugeni Bach

APARTMENT REFURBISHMENT IN GRAN VIA, BARCELONA

Anna & Eugeni Bach, architects as Architects

APARTMENT REFURBISHMENT IN GRAN VIA, BARCELONA.


The project consists of a full refurbishment of an apartment in the Eixample district in Barcelona, in a traditional building block from the early twentieth century.


The apartment, of about approximately 70 m2, originally had two rooms facing the façade, while the rest of the rooms were lit and ventilated via a wide inner patio. This arrangement generated a series of corridors and dark spaces that had little other function than connecting spaces.


The new configuration was conditioned by the customers’ wish to keep the two rooms at the façade as bedrooms, whilst a new living room, dining, kitchen and a study space would be organised in the rest of the house. Too many functions for such a short façade to the inner patio.


The solution we adopted retains the two bedrooms and creates an open space which accommodates all the functions. The generous height of the house allowed us to design the kitchen, almost like piece of furniture, in the back of the open space, generating a loft, the top which can be used as a study, or a guest room.


This solution had the advantage of allowing full use of the exceptional height of the appartment and providing the generous central space, which gives access to all the other rooms. The distinct kitchen resembling a piece of furniture, and the fact that it does not use all the height further emphasizes the idea of a large open central space.


This very clear outline is adapted to the irregular boundaries of the appartment with the bathrooms and services. The original small toilet space in front of the entrance is kept, and, again, making use of the height, we modified the bathroom near the master bedroom. An elevated bathroom floor permits a storage space underneath. Additional space is gained by locating the bathtub under the shower, combining both functions in one space.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More