Ar de Rio Bar Esplanade - Vila Nova de Gaia

Ar de Rio Bar Esplanade - Vila Nova de Gaia

Architect
Guedes + DeCampos
Location
Avenida Diogo Leite, Vila Nova de Gaia, Portugal
Project Year
2008
Category
Pavilions
Fernando Guerra | FG+SG

Ar de Rio Bar Esplanade - Vila Nova de Gaia

Guedes + DeCampos as Architects

Ar de Rio – New Pavilion


Skin is not a new theme in the work of our office, neither are concepts such as standardization or mobility but the new pavilion of the bar Ar de Rio proposes a new approach to these matters. Although it may be seen as a step forward, it is really a logical follow-up to the original concept of the Bares de Gaia set, in which Ar de Rio is included. Situated in Vila Nova de Gaia, Portugal, on the river banks of the Douro, Bares de Gaia are a set of compact steel pavilions we have designed to be bars. The design was guided by some key concepts: great simplicity and maximum efficiency through great economy of means, all leading to standard procedures that could end in standard solutions. That is why they are almost like a kit of modules that can be freely adapted and combined. And due to the ephemeral use and the implicit mobility the efficient design of transports was in our mind during the all process.


Bares de Gaia were also a test on the appropriation of a building by its inhabitants. When the owners felt the need to extend their kitchen area, we designed a new module that could be simply added to the original set, proving the flexibility of both the conceptual and the constructive systems. Finally a new extension was asked – a terrace, one that could be somehow closed and used during the whole year. The answer came as a new but rather special pavilion, built in 2008, right by the side of the previous ones. The new pavilion is pretty much about skin becoming structure. It's essentially a steel frame defined by a transparent honeycomb structure. It had to be that gentle, not only in order to maintain a strong coherence in the set, but also to correspond to the breathtaking landscape. But through that extremely simple gesture we were able to maintain the formal vocabulary of Bares de Gaia while we play with the required transparency and versatility between an open and a closed space, depending on the climate conditions - it should be a versatile space, protected from the seasonal changes of weather but open to the river breeze in warmer days.


The structure assures a span of 27 meters with a 5mm metal sheet assemblage, 40 cm high, creating a very expressive honeycomb pattern, which brings to the inner space a constant play between light and shadow, and an optical effect from a play between mass and lightness. If there is a beauty in this, it comes with this structural pattern, the very essential gesture. The precision, rigour and repetition of the structural module is complemented by its expressiveness. The flexible glass structure completes the purpose, assuring the closure. Bares de Gaia could be seen in some way as prototypes, modules that could be universally applied and combined, and the new pavilion is the last piece of this kit, though taking its abstract qualities to a new level.


Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More