Argyll House
Lyndon Douglas

Argyll House

Patalab Architecture as Architects

Extensive refurbishment and remodelling of this five storey, 150 year old town house situated in the heart of Kensington Conservation Area, included the construction of new lower ground floor extensions to both the front and rear as well as the erection of a new roof structure to provide additional space for a young growing family.


During the 18 month construction period all internal partitions and floors were removed, the height of the Lower Ground floor significantly increased and a new steel frame inserted. This has enabled the creation of a new spatial arrangement throughout the house. In response to the narrow but long footprint, the layout configuration of the three principal floors was completely opened up, creating what is for this building typology an unusually generous spatial flow between the party walls. Rooms are naturally lit from both the street and garden, allowing light to travel deep into the house whilst enjoying undisturbed vistas to the outside.


The heart of the house is defined by a winding staircase; a brushed metal balustrade, comprising of more than 5000 individual parts, reflects both natural and artificial light.


Bespoke joinery compliments the home, with custom made light fittings and switch plates as well as individual display areas for the client's extensive art collection. Exceptional attention has been paid to the detailing of these finishes, driven by a commitment to create a contemporary interior which echoes the high level of craftsmanship of the Victorian era.

Share or Add Argyll House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Rocco Cantabria
next project

Rocco Cantabria

Bars
Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico - Build completed in 2018
View Project