Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Asaleo Office

Asaleo Office

Architect
Splinter Society Architecture
Location
Australia | View Map
Category
Offices
Melany Wimpee

Asaleo Office

Splinter Society Architecture as Architects

The AsaleoFitout was for an Australian manufacturing company with a set of core values listed as Pride, Integrity and Courage.

With a product range centred around forestry products (paper pulp), a work culture that supports people and innovation, and public shareholder interest, triple bottom line sustainability was a critical factor to a successful fitout.

The existing office was not extended in footprint, however, the number of staff members was doubling to a centralising of operations.

As a result, the office layout needed a complete redesign, and a up\grade as it was more than 30 years old. With a strict budget and sustainable objective, the decision was made to take an upcycling approach to the fitout, and an extensive cataloguing and repurposing exercise began.

Desks, partitions, storage, furniture, glazed walls, ceiling finishes, carpet and doors were largely reused and rearranged in a more contemporary open-plan model of working, with clusters formed for teams and privacy.

It was decided to create an open and inviting reception/coffee lounge at the front of the building that connects the factory staff with the office staff. This was designed with a stripped-back finish, exposing, off-form concrete ceilings, columns and flooring for effect. Where new items were constructed, there was significant use of existing cardboard tubes, a by-product of their manufacturing process. This was fashioned into wall linings, screening devices and shelving units to display product.

To add colour, we used 100% post-industrial recycled HDPE, custom mixed to suit the firm's corporate colours, as a joinery material in the front area. This product from Replas is fantastic and closes the loop on some of the waste products that come out of the factory.

Timber was added to give some colour and warmth to the spaces in furniture, partitions and joinery where required. It was decided to use OSB which is a wood chipped product that utilises softwood waste products from the pine plantation industry. This gives a sustainable solution with a nice narrative collection tie back into the product Asaleo makes.

Lighting was predominantly recycled, with a few led accents added for effect.

Real plants we used as a screening device throughout the space to give a softness and to help with fresh air

 

Material Used :
1. Blue paint - Taubmans 
2. Particle board - Pine Oriented Strand board
3. Cardboard tubes - Re-used from the paper reels used in their manufacturing process
4. Feature material desk - Replas recycled industrial hdpe, custom colour mix
5. Blue Carpet - Interfloor carpet tiles
6. Chair in lobby - Existing (reuse of many
7. Rattan lights - House of Orange rattan pendant
8. Black ceiling tiles - Painted existing
9. Partition between desks -  Custom made with instyle fabric to match the recycled existing ones
10. Barstools from K-mart

Share or Add Asaleo Office to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Rattan lights House of Orange
carpet tiles - Blue CarpetInterfloors
Blue paintTaubmans
Product Spec Sheet
Rattan lights
carpet tiles - Blue Carpet
Blue paint
NF- House
next project

NF- House

Apartments
Tel Aviv, Israel - Build completed in 2016
View Project