Ashjar at Al Barari

Ashjar at Al Barari

Architect
10 Design
Location
Dubai, UAE | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments

Housing
Rafael Vargas for 10 Design

Ashjar at Al Barari

10 Design as Architects

Ashjar at Al Barari is designed to Al Barari’s aspiration to cultivate “a unique vision of high-end living in harmony with the natural environment.”

The idea of “tree living” inspired the design of the high end residences with three different characters of unique amenity: ‘at the forest floor’, ‘within the tree canopy’, and ‘above the forest canopy’. With over 80% of the site dedicated to landscape, these apartments merge seamlessly into their surroundings.

The development comprises 300 luxury apartments within secluded low rise buildings, each carefully woven at canopy level into a lush forest landscape. Dense planting, meandering streams, shared amenity, and secluded gardens connect communities and allow controlled access to the wider masterplan and amenities.

Within the Ashjar site, three diverse building typologies range from an extrovert and open layout, to an introvert and screened enclosure. The 'introvert' and 'extrovert' apartments are arranged around a central core with living and dining areas located with wider dual aspect views at each corner. Large expansive terraces combine with fully retractable glass façades blur the boundaries between inside and out. These terraces frame views to the Dubai skyline at upper levels, whilst lower level apartments are afforded larger garden and landscape experiences.

The apartments limit intense solar exposure experienced throughout the day. Each unit is oriented south, featuring strategic glazing to optimise views and high thermal massing to improve thermal efficiency. Shading strategies are deployed through horizontal beams and pergolas which increase visibility or sliding screens that create privacy and layers of transparency. Interior planning enables rich natural daylight surrounded by the landscape of Al Barari.

Share or Add Ashjar at Al Barari to your Collections
Project Credits
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

Pilana Karbid Company Building
next project

Pilana Karbid Company Building

Offices
Nádražní 804, 768 24 Hulín, Czech Republic - Build completed in 2019
View Project