Australian Catholic University

Australian Catholic University

Architect
Woods Bagot
Location
Melbourne, Australia
Project Year
2011
Category
Community Centres

Universities

Australian Catholic University’s new Centre for Health and Wellbeing

Woods Bagot as Architects

Woods Bagot’s latest design for the Australian Catholic University’s new Centre for Health and Wellbeing aims to create new standards in energy efficiency whilst providing an attractive social and working environment Designed to reflect its primary purpose of operation, the Australian Catholic University’s new Centre for Health and Wellbeing is Woods Bagot’s latest energy efficient building concept – adopting active mass cooling concrete slabs, rainwater harvesting, solar hot water heating panels, six wind turbines and a roof top garden terrace. The proposed research and teaching facility is considered a positive development in ‘Healthy Architecture’ as the building is set to create new standards in energy efficient design without compromising on an attractive social and working environment for faculty members. The building’s section plan reflects its programmatic organization as faculty offices are accommodated within the northern component on a level by level basis. “This has allowed for a light filled atria and circulation core, which means better air flow, more sunlight and a happier, healthier workplace,” said Woods Bagot Director Mark Kelly. Seeking to enhance collaboration and creativity, the workspaces for general teaching and high level research staff alike are well-integrated in the southern component of the Centre. “The eco-conscious spirit of the design also extends to level 6, where a landscaped rooftop terrace overlooks picturesque Fitzroy to the North. The roof’s stark jagged profile pays homage to the Melbourne suburb’s industrial past, whilst creating a weather protected amenity for staff, students and friends to enjoy,” Mark Kelly said.


Well embedded within its urban context, the project site informs the design: mediating between the contrasting urban conditions to create a strong visual connection between the Centre and its surrounds. The building mass and height interprets the qualities inherent in both the brief and the location as staggered volumes step up toward the south to reveal a changing asymmetric silhouette when viewed from differing street vantage points.


The Centre’s architectural presence is further defined by a natural palette of materials including concrete, brick, zinc and glass. The simplicity and direct usage of these materials reference Fitzroy’s historic and modern fabric as they are articulated in an honest and authentic manner. The ground and mezzanine floors overlooking Young and Duke Street are occupied by a cafe bookshop and lecture theatre, whilst the Chapel and Centre clinics will face Brunswick Street. The building’s main approach engages with the pedestrian community with access links to Little Victoria Street via Young Street and through to Brunswick. “Woods Bagot is committed to the pursuit and integration of environmentally sustainable principles throughout our work. We aim to lead the industry in the pursuit of sustainable design practices. Our objective is to provide our clients with products of high performance standards which respond appropriately to their needs, while reducing the impact on the environment,” Mark Kelly said. Woods Bagot (in conjunction with NHArchitecture) was recently awarded the world’s first 6 Star Green Star Convention Centre Design PILOT Certified Rating for the Melbourne Convention and Exhibition Centre.

Project Credits
Product Spec Sheet

House for a Ceramic Designer
next project

House for a Ceramic Designer

Private Houses
Ljubljana, Slovenia - Build completed in 2020
View Project