Baan Klang Suan

Baan Klang Suan

Architect
ForX Design Studio
Location
Ratchaburi, Thailand | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Tinnaphop Chawatin

Baan Klang Suan

ForX Design Studio as Architects

A rural home designed for a retired doctor and his family in the west of Thailand. Situated away from the town, the house only occupies half of the land; leaving the surrounding as green open space with existing coconut and fruit trees which camouflage the house from its setting; blending in architecture with the environment.


The house is two storey with pitched roof and elevated ground floor with all the functional spaces on the upper level of the house as in traditional Thai house which helps reduce heat and protects the house during the flooding season. The idea is then adapted with the use of modern material such as concrete, steel and mix with timber. The overall design is contemporary but still local friendly to its neighbourhood.


The house is design to play with the sense of indoor and outdoor and taking advantage of its rural setting. All the walkways are semi outdoor with changing lighting conditions throughout the day is a transitional space before entering into the house. These slope walkway connects from ground level parking to the bedroom and bathroom on the main floor is also making the house accessible by wheelchairs which might be required in the future.


A courtyard garden on the upper level is the centre of the house to provide green space for the upper level and to create a sense of “ground”. The rooms have fully opened timber swing doors which opens to the terrace which also functions as a semi-outdoor walkway linking two wings of the house and acts as a buffer space between outdoor and indoor spaces and allowing light and breeze into the house.


The two pitched sides, which are the most prominent feature of the house, are north facing with full height glazing on the elevation to bring in natural light throughout the day; reducing the need for artificial lighting. Living area have double volume space with more north facing glazing to bring in extra light and breeze and lower ceiling area with timber cladded ceiling for more intimate feel.

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More