Base4Work Bratislava

Base4Work Bratislava

Location
Bottova 1, Bratislava, Slovakia | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Boysplaynice

Iconic technical monument enlivens by a new function

Studio Perspektiv as Interior Architects

There are only a few buildings in Bratislava that would refer to its industrial history. Even fewer can adapt to the needs of today’s society. After a three-year reconstruction, the functionalist industrial monument by Dušan Jurkovič has been opened to the public as a modern coworking center – Base4Work.

photo_credit Boysplaynice
Boysplaynice

The Bratislava heating plant is an extraordinary space and has been looking for a new function for a long time. The developer’s vision was to create an inspiring and diverse workspace that would provide the background to connect different user groups. The reconstruction itself was designed so that the original parts remained visible and the imprint of Dušan Jurkovič was preserved as much as possible. However, we interpret Jurkovič’s work in the spirit of the 21st century. In the interior design of cowork, we perceived the context of the original monument and the new building. We tried to complement the space both with the style and geometry of the new elements. However, we did not want to imitate the original work. That is the reason why the original and new parts are identifiable.

photo_credit Boysplaynice
Boysplaynice

The community centre of the entire coworking space is the entrance area on the second floor, which combines a lobby with a café and workplaces. Perspektiv presents Dušan Jurkovič’s extensive work by using graphic elements in the interior. The authors’ motifs are inspired by the architect’s style and its evolution over time. Perspektiv decomposes the original decorative ornaments into prime factors in the form of light elements on the walls or engraved cabinets.A folk carpenter was replaced by a CNC milling machine, and solid wood by natural fibreboards. The craftsmanship and contemporary materials in their raw essence form a unifying motif for each floor.The steel structures are softened by perforation to create an interesting historical contrast with a legacy dating back to the early period of Jurkovič’s work.

photo_credit Boysplaynice
Boysplaynice

The generosity of the space is underlined by the massive concrete hoppers, which were originally used to store solid fuels. We managed to place some of the meeting rooms inside them. The most popular for users so far seems to be the two meeting rooms on the fifth floor. This is where we took advantage of the location and experimented with glazing in parts of the floor. The result is an iconic space that everyone wants to see. Even those who are afraid of heights. 

Caption

Authors of the Base4Work interior: Ján Antal, Martin Stára, Barbora S. Babocká (Perspektiv), co-authors: Jakub Budaj, Silvia Snopková, Vojtěch Hasalík

Authors of the architecture conversion: Martin Paško (DF Creative Group)

Authors of the buildin renovation envelope: PAMARCH

Caption

Read story in EspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More