Bedford Park House

Bedford Park House

Architect
Mehdi Marzyari Architects
Location
Toronto, ON, Canada
Project Year
2017
Category
Private Houses
Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari
Product Spec Sheet

ElementBrand
SkylightsVELUX Commercial
StairA Z Stair
LightingAM Studio Lighting
FaucetsAmati
Cabinets & MillworksArya Sun
PaversBeaver Valley Stone

Product Spec Sheet
Skylights
Stair
Lighting
Faucets
by Amati
Cabinets & Millworks

Bedford Park House

Mehdi Marzyari Architects as Architects

An infill single family dwelling, the project is a new addition to the Bedford Park-Nortown neighbourhood in uptown Toronto. The design objective is to create a new house with maximized liveable space and natural light within the tight and narrow site for an emerging developer.


Responding to the Victorian style fabric, the building is designed contextual sensitive yet distinct and bold. The conclusion is a contemporary architectural statement sitting peacefully beside the conventional counterparts.


Mimicking neighbors’ sloped roof gesture, front and rear mass alignments with adjacent neighbors as well as exterior cladding selection are key strategies for the exterior design. Thanks to the laneway, rear detached garage replaces front integrated garage offering enhanced street scape at the front as well as opportunity for vegetated roof and additional green space at the back. Front yard landscape engages the building in the context and promotes the neighborhood public realm.


The building contains three storeys and a basement. Redefining open concept, central powder room and servery separate more formal south wing from everyday north wing on first floor while fluid and spatial flowing interior is maintained. Large scaled glazed walls provide connectivity to the site while level deck aligns inside with outside at the back.


Articulated light-filled stairway along with double height celebration connects common spaces on lower level to bedrooms on upper levels through natural light. Third floor is setback creating small balcony at the front as well as larger terrace with vegetated roof at the back. Oversized pocket doors provide formal separation in addition to flexibility in use of third floor space. Light shafts bring more natural light to lower levels via roof skylights.


The project involves sustainability principals to reduce environmental impact and achieve wellbeing of its users:


• Green roof and substantial front and rear soft landscaping along with permeable hardscape reduce storm water volume and heat island effect.

• Major north and south face glazing maximize natural daylighting as well as passive solar gain.

• To promote comfort of residents, each room features exterior view without compromising privacy.

• The open concept and location of operable windows provide natural cross ventilation in most of the spaces during summertime.

• High efficient furnace and heat pump with heat recovery ventilation in addition to in-floor heating system for basement are considered to reduce fossil fuel consumption.

• Replacing conventional insulation, polyurethanes foam-in-place and high efficient glazing accommodate a better insulated interior and reduce mechanical load.


Client: Withheld

Architects: Mehdi Marzyari Architects

Architect In Charge: Mehdi Marzyari

Structural Engineer: Tahami Engineering

Services Engineer: BONA Engineering Ltd.

Area: 240 SM (2550 SF)

Completion: December 2017

Photography: Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari

Share or Add Bedford Park House to your Collections
Project Credits
The Crows Nest
next project

The Crows Nest

Housing
United Kingdom - Build completed in 2016
View Project