Bus Stop Education Community Center

Bus Stop Education Community Center

Architect
Neostudio Architekci
Location
Wieleń, Poland | View Map
Project Year
2022
Category
Community Centres
Paweł Świerkowski
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Doors and Windows: Glass facadeALUPROF SA
Facade cladding: Fibre Cement Wall PanelsCembrit Ltd
Acoustic ceilingsOWA
Roofing: Steel construction profilesPruszynski
Flooring: Polyurethane floorTechniart

Product Spec Sheet
Doors and Windows: Glass facade
Facade cladding: Fibre Cement Wall Panels
Acoustic ceilings
by OWA
Roofing: Steel construction profiles
Flooring: Polyurethane floor

Bus Stop Education Community Center

Neostudio Architekci as Architects

SITE
The main concept was creating a space of a new quality in the urban layout of the city. The area is enlisted in the register of monuments as the surroundings of the Old and New Town. The plot is situated in the city centre  between the Kościuszki, Sienkiewicza and Wybickiego Streets. Originally, the hotel 'Du Nord' was  located on this plot, later was replaced with a bus station degraded after it had been decommissioned.

photo_credit Paweł Świerkowski
Paweł Świerkowski

As a part of revitalization the quarter was included in the investment program and was named Skwer Usług Kultury „Przystanek Edukacja” (Bus Stop Education). The investment consist of cafe, square with the courtyard, terrace and multifunctional space. The new space for social and cultural  initiatives will contribute to activate and integrate inhabitants and bring back gastronomic and service functions in this part of the town. In addition, the cafe serves as City Information Centre.

photo_credit Paweł Świerkowski
Paweł Świerkowski

Project took into account technical infrastructure and small architecture. Architects designed the urban partition in the form of reinforced concrete arcades reffering to the composition of the neighboring building. The surrounding contains the wall – projection screen for outdoor events and a board to presenting advertisements and historical  informations about the Wieleń city and surroundings. One of the main design assumption was reducing concrete and impervious area by designing permeable terrace and gravel area. In the middle part of the square was planned a solitary planting of Plane Tree and green roof which eliminates the urban heat island effect. The investment is also equipped with low consumption, solar-powered outdoor lighting system.

photo_credit Paweł Świerkowski
Paweł Świerkowski

PAVILION
Designed single-storey building in the shape of flat cuboid has got walls divided into two different surfaces: 75% glazzed and 25% of full structure in fiber cement cladding. The pavilion is separated from the partition wall. The designed form is the urban fullfilment of the square.

Team:
Client: City and Commune od Wieleń
Architects in Charge: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski
Collaborating architects: Tomasz Sołtysiak

photo_credit Paweł Świerkowski
Paweł Świerkowski
photo_credit Paweł Świerkowski
Paweł Świerkowski
photo_credit Paweł Świerkowski
Paweł Świerkowski
photo_credit Paweł Świerkowski
Paweł Świerkowski
Caption
Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Fibre Cement Wall Panels, Cembrit
2. Flooring: Polyurethane floor, Techniart Floor System 
3. Doors: Glass facade, Aluprof
4. Windows: Glass facade, Aluprof
5. Roofing: Steel construction profiles, Blachy Proszynski
6. Acoustic ceilings, Owa

Featured Projects
Latest Products
News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More