Cabrita Moleiro House

Cabrita Moleiro House

Architect
Atelier DATA
Location
Lagoa, Algarve, Portugal | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Richard John Seymour

Cabrita Moleiro House

Atelier DATA as Architects

INTERVENTION STRATEGY
Located on a high ground in Vale d’el Rei, Lagoa, Casa CabritaMoleiroaims to turn an old agricultural property into a residential space, where its flexibility to accommodate a wide variety of usage and sharing is a major Project condition.

On this place, dominated by the presence of an existing wind well, once used for willing wheat, other pre-existences like the old house of the miller, a threshing floor area or even a small corral reinforce, all together, the eminent rural character of the site and its built elements.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

The project development, pushed by the need of rehabilitate the old structures and readapt them to a new scope of usage and function, aimed to incorporate some of those elements in a new spatial and experiential dynamic, allowing them to belong to a new place and, as a consequence, to its own new timeline.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

Old walls were converted into a new limit that contains and frames part of the intervention. From this new limit, emerges the articulation of new built volumes and, in result of their disposition, empty voids are generated, emphasizing the relations between indoor and outdoor. Simultaneously, they contribute for a better perception of the space that goes through different stages and levels of exposure.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

This progressive building process of the space, that distinguishes different levels of intimacy, is equally explored from a section-profile point of view, where the various heights of the volumes generates distinct confrontations with the surroundings, expanding our field of vision until the sea and its infiniteness or, on the contrary, framing it in the contained character of a courtyard.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

PROGRAMMATIC DISTRIBUTION
The distribution of the spatial program considers the distinction between social and private areas, linking them to different and specific volumes.

The social area, where the kitchen, living room and swimming pool (with associated outdoor-lounge area) are located, is developed in a one floor volume, whose centrality reinforces the intention of establishing a core that gathers a conviviality and sharing atmosphere, around which the bedroom volumes are shaped.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

In a first volume, developed from the limits of the old house, three suites with independent access are settled, distributed by two different floors.Each bedroom disposes of an outdoor courtyard of exclusive usage and, besides that, there’s a terrace on the volume’s rooftop with a shared jacuzzi, which takes total advantage of the privileged view over the sea.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

The second volume – the two floored tower that containsother two suites –emerges in continuity of the social area, standing out due to its volumetry, just like the other bedrooms core, that privileges the overhead view towards the sea.

This exercise of exploring the physical surroundings of the site is also reinforced by the introduction of terraces and viewpoints, which are traditional features on rooftops around this area of Portugal. The so called “açoteiaalgarvia” is evoked and incorporated into the project.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

Finally, the connection between the perimeter of the old house and the new built area functions as a distribution axis to the different spaces of the house. This distributive axis allows the house itself to be flexible on its own use: a house that works as a unit, with five bedrooms or, on the other perspective, a house with two bedrooms, complemented with an independent wing which has three more bedrooms.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour
photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour
photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour
photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour
Caption
Caption
Caption

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More