Canaux’s Circular Shade House

Canaux’s Circular Shade House

Architect
WAO Architecture
Location
6 quai de la Seine, Paris 19e, France | View Map
Project Year
2019
Category
Pavilions
Aurelien Chen

The Canaux’s circular shade house made from 90% reclaimed wood

WAO Architecture as Architects

A circular shadehouse made from 90% reclaimed wood

A structural and architectural demonstration of three success stories: a collective, a circular economy approach, and a practical application of the international Fab City movement.

 

This project would not have been possible without the support of Icade Promotion, REI Habitat, Quartus and SUEZ.

 

The project expresses the undulations of the canal on a façade. The roof, like the hull of a boat, follows this motion and rises in the center to designate the entrance to the house.

 

Following a call for projects by Les Canaux, an association for solidary and innovative economies, the collective Re-Store by WoMa (www.restore.woma.fr) was selected to implement this shadehouse made of reused materials. The delivery date was fixed two months after the announcement. The project was constructed for the duration of the summer. The entire structure was completed just in time, 5 minutes before its inauguration, and remained intact until its dismantlement.

 

The project commissioned by Les Canaux needed to shade the organization’s activities from the sun during the summer, with the ambition of using almost exclusively reused or reclaimed materials and designing, sourcing and building the structure in just two months. Re-Store tackled this challenge by channeling various areas of expertise among its members: design by WAO Architecture (coordination), R-Use, Studio Pourquoi Pas, EMA architecture… fabrication by Super Cube (agent), ReMake, Force Pure… Thus, this project was designed, sourced and realized by acollective made up of multiple players.

 

The collective was able to realize this shadehouse thanks to a space at L’Orfevrerie in Saint Denis, which it used to store materials, experiment and produce in collaboration. This third-space resulted from a partnership among three parties: Quartus real estate developer, which hosted the collective; REI Habitat/REMAKE, which installed its carpentry workshop with machines and artisanal know-how; and WoMa, which managed the space while contributing its community and digital skills.

 

The project represents a prowess in reclaiming materials, where approximately 8.4 tons of wood (90% of wood used) were reclaimed and reused.

 

The challenge presented by Les Canaux went beyond the architectural project of building the terrace. It was a challenge for all the players involved in the construction — architects, engineers, contractors and developers — to reduce the use of new materials, given our limited resources, and to increase the reuse of what is considered to be waste.

 

The construction sector need to involve in this type of approach, as every structure impacts the environment. Instead of following the linear consumerist path where products are transported then discarded, we adopted a circular approach, producing goods from waste materials, and where data circulates freely among cities, in order to diffuse these strategies. This project is also part of the global Fab City movement that advocates moving from Product In Trash Out to Data In Data Out. (www.fab.city).

 

Material Used :
1. Woods were reused and has been sourced by various entities    
2. Valdelia - desk boards
3. Actlab/Bellastock - wooden planks
4. Mada - beams
5. La Réserve des Arts - basic wood elements
6. Réavie - Roof elements
7. Re-store (especially Remake) - basic wood elements
8. Le Bon Coin - basic wood elements

Project Credits
Furniture and experiments
Product Spec Sheet

ElementBrand
BeamsMada
Desk boardsValdelia
Product Spec Sheet
Beams
by Mada
Desk boards
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More