Reclaimed wood

An overview of projects, products and exclusive articles about reclaimed wood

Project • By LS3POffices

Live Oak Bank Campus

Live Oak Bank’s Wilmington, NC campus celebrates its serene, forested site while fulfilling the company’s goal of creating the best possible workplace environment for its employees. The buildings draw from a shared materials palette of cypress, glass, and steel to integrate with the natural surroundings while creating a modern aesthetic.  The first campus building is anchored by a central lounge overlooking the central courtyard and deck; slender two-story office wings create a sense of transparency and offer fabulous views from any point within the building.  A second building with a canted form takes advantage of optimal daylighting and passive solar design and features an employee restaurant and lake views. An adjac... More

Project • By XUL ArchitecturePrivate Houses

Highgate Family Home

North London based XUL Architecture have renovated this family home in Highgate to allow for better circulation and light. This family home in Highgate had multiple circulation issues with different levels and spaces flowing in an uncomfortably-unordered manner. By addressing these issues, XUL was able to create a space which is usable and filled with light. Key to the refurbishment of this property was opening views from the front door through to the garden, drawing light in from both angles. A signature to all XUL projects is to consider the three directions of light that can be channelled into the building; from above, back and front of a property. XUL opened up the plastic skylight above the stairwell and replaced with a contemporary g... More

Project • By blue point architecturePrivate Houses

Oaks Parkhouse

Existing HouseLocated on a sunny hillside at the edge of Griffith Park, the existing house did not take advantage of the natural conditions of its site. Connections to the outdoors were inadequate. With main living areas located on the second floor, access to the outside was limited. The only usable outdoor space was located on the first floor and accessed only through an office space. Views from inside the house were restricted by the size and location of the windows. With lack of insulation, disregard for the building orientation and natural ventilation, the house was hot in the summer and cold in the winter. Although not understandable from the vantage point of the building’s entrance, the angled plan of the existing home provided... More

Project • By Baxt Ingui Architects, P.C.Private Houses

Greenpoint, Brooklyn Energy Efficient Townhouse

Our client came to us with great excitement to bring this home back to life with a venerable attitude to its history. The neighborhood of Greenpoint is an evolving pocket of Brooklyn that is growing more diverse with each passing season. A third-generation Polish meat market can be found adjacent to a sleek, minimalist craft beer bar filled with young locals. It is truly the perfect setting for this project as our collective goal was to create a modern, comfortable home that embraced and even highlighted its past lives. Baxt Ingui Architects found this project to be unique among more typical New York City typologies because it is a wood framed, freestanding house that sits just outside a Landmarked district. These two factors, coupled with... More

Project • By Hollander Design GroupOffices

Pura Vida

The design intent was to create a space that embodies the “pura vida” way of life and captures the essence of the company. The importance of light, color and use of greenery were key elements in delivering a space that felt fresh and organic. The open floor plan with floor to ceiling glass, allows for an abundance of natural light to filter throughout the space and showcases the 180 degree ocean views only a few blocks away.   Everything is visible to everyone, from the reclaimed wood conference table and custom bronze chandelier to the ping pong table at the opposite end of the suite. Earthy tones and natural elements reminiscent of a beachside bungalow were paired with bold graphic wallcoverings, pops of color and metal... More

Project • By Hoover ArchitecturePrivate Houses

West Park Contemporary

My clients had originally hired me to design their contemporary dream home on a beautiful West Park lot on the Hudson River. We were well underway on the design when the opportunity arose for them to purchase a second lot—the property directly above their current one.  This new lot contained the foundation of a spec house, which was situated to look directly down onto my clients’ new home. They purchased the lot and we started design on what would ultimately become their guest house.   There were two challenges to this new project: (1) Designing something contemporary that fit on the existing foundation, since the original spec house was not my clients preferred architectural style and (2) my clients required the hou... More

Project • By Rowland+Broughton Architecture and Urban DesignHotels

Limelight Ketchum

Located near the Sun Valley ski area, the Limelight Ketchum Hotel embodies the heritage of its surroundings to create an approachable destination for travelers and the local community. Inspired by Ketchum’s motto, “Small town, big life!,” and taking cues from the area’s laid-back vibe, a modern interior program was intended to nurture body and soul.The overall design theme is the establishment of the hotel as a community “base camp” in which guests can start and end each day. In public spaces, the concept was executed through design of a large, centrally located seating area focused on a monolithic stone fireplace hearth, dubbed the “campfire.” The relationship of the fireplace to an overhead... More

Project • By Asquith ArchitecturePrivate Houses

Hockley Valley Chalet

Challeges: This family chalet was due for an evolution of sorts – one that would honour their many years there, but also look toward the future. Recognizing that the property had spectacular views that weren’t being maximized, ASQUITH focused much of their energy on the removal of walls, doubling the size of windows, increasing air circulation and designing an expansive deck that took full advantage of the breathtaking vista.   What materials did you choose and why? Retaining some of the home’s history was important to the owners. ASQUITH achieved this by incorporating the existing reclaimed wood beams. As well, they put great effort into choosing additional wood accents that would complement throughout, including... More

Project • By TPG ArchitectureOffices

Argo

Argo Group is a Bermuda-based international underwriter of specialty insurance and reinsurance products in the property and casualty market. TPG has worked with the company on a number of projects over the years, including their Boston office and current NYC office located at 610 Broadway. With an expiring lease approaching, Argo engaged TPG for the relocation and expansion of their NYC office. The client wanted more collaborative space to accommodate their young and growing workforce and selected a former warehouse in the Meatpacking District located at 413 14th Street to house their new office.   The client was drawn to the building’s historic details—exposed brick, columns, wood beams, large windows, and pitched ceilin... More

Project • By concreteBars

happyhappyjoyjoy zuidas

This brand new happyhappyjoyjoy is set amidst the busy, international business hub of Amsterdam. Located at the ground floor of the Crowne Plaza hotel, it functions as a central meeting point for locals, hotel guests and office workers alike. The explosion of colours, print and objects form the perfect setting for a power lunch, casual dinner or all-night Friday drinks. As in other happyhappyjoyjoy restaurants, the menu contains a big variety of small dishes, from all over Asia. From rain-baos to dimsum, curries or rendang, to mix, match and share together.   Entering this restaurant will submerge you instantly in a completely different world, never a dull moment here; both on the menu and in the upbeat interior there is a lot to dis... More

Project • By JLF ArchitectsPrivate Houses

Jackson Hole, Wyoming house

Bozeman, Montana – April 28, 2020 – The just released 2020 HOME issue from Big Sky Journal is a beautiful tribute to the architects, builders, interior designers and artisans of the Northern Rockies who collectively create stunning, thoughtfully crafted homes. One of the magazine’s featured projects is a cabin-like compound in Jackson Hole, Wyoming, by JLF Architects that owes more to the region’s historic vernacular architecture than to the house’s setting on the edge of a golf course.   The architects’ innovative approach, laying out and connecting several structures, provides an intentional sense of arrival, privacy and remoteness for the residence and focuses the gaze on impressive mountain vie... More

Project • By Surfacedesign, IncResidential Landscape

Zinfandel Lane Garden

Set within one of the oldest Zinfandel vineyards in California, the St. Helena residence floats above the surrounding vines, extending the landscape into the house and pulling life out into the garden.  An olive tree lined gravel driveway frames the entrance, culminating in the oak-lined property edge, where an existing heritage oak anchors the property.  This oak orients the site, marking the central axis of the house, pool and—through the vineyard—the barn.  Salvaged ancient olive trees are integrated into the barn landscape, tying into the reclaimed wood of the barn siding and framing the entrances to the building.  Exuberant perennial plantings frame the trees and provide seasonal interest—Nepeta fl... More

Project • By Portal 92Offices

Off The Grid

Built in 2015, the site houses an experience centre and an office space designed for Mobel Grace.   Designed to be an experience center rather than a typical showroom, the built form plays with the traditional courtyard typology. The space was designed to allow various interactions of light and volume while providing least obstructions for flexible displays to change, adapt and grow overtime. The building consists of the display zone, two office spaces with common meeting areas and a small pantry.   From an approach that appears like two equal volumes, the visitor walks through the open elongated alleyway. Winding like a miniature maze, the streets offset the frames achieved traditionally through these passages while exposing... More

Project • By WAO ArchitecturePavilions

Canaux’s Circular Shade House

A circular shadehouse made from 90% reclaimed wood A structural and architectural demonstration of three success stories: a collective, a circular economy approach, and a practical application of the international Fab City movement.   This project would not have been possible without the support of Icade Promotion, REI Habitat, Quartus and SUEZ.   The project expresses the undulations of the canal on a façade. The roof, like the hull of a boat, follows this motion and rises in the center to designate the entrance to the house.   Following a call for projects by Les Canaux, an association for solidary and innovative economies, the collective Re-Store by WoMa (www.restore.woma.fr) was selected to implement this sh... More

Project • By Liqui GroupRestaurants

Brew92 Al Khayyat

Liqui has created some stand-out interiors for the coffee industry throughout the Middle East; with previous projects in Dubai, Abu Dhabi, and Jeddah. The Al Khayyat flagship coffee shop design, shortlisted for the FX Awards 2019, and previously the Design Middle East Awards 2018, is our second for Brew92. It features a specialist roastery and an extensive coffee counter offering premium choices. The coffee shop interior brings together reclaimed wood, refined finishes, lush green foliage and deep blues to create a beautiful and memorable environment that is integral to the Brew92 brand. To break up the open two-story empty space in a way that would give it some character we opted to give it the feel of a reappropriated warehouse and worke... More