Care housing ‘De Provenier’

Care housing ‘De Provenier’

Architect
KAW Architects an Advisors
Location
Rotterdam, Netherlands
Project Year
2019
Category
Housing

Social Housing

Care housing ‘De Provenier’

KAW Architects an Advisors as Architects

In Rotterdam, right behind the central station, an elderly home is demolished to make place for a residential building for the elderly and people with disabilities. KAW architects designed the new building called 'De Provenier’ for care organisation Middin. ‘De Provenier’ has a special take on care: clients needing different of healthcare live together in one building, where care is accessory to living. Housing & Care Vision Care provider Middin immediately agreed to the idea that care should follow living. Their clear vision on living: everyone has their own dwelling. Because everybody deserves privacy and their own space. That is why the design is based on regular, independent dwellings and can be easily converted into regular housing in the future, giving the building a lasting value. Design offers freedom and protection In ‘De Provenier’, younger residents with disabilities can support residents with dementia. The design supports the idea that everyone can contribute. They can meet in the sheltered inner garden or in the common living rooms that are situated on every floor. Public functions, like physiotherapy and a meeting point for clients and neighbourhood residents, are located on the characteristic channel side boulevard, creating a link with the other services and residents in the area. Workshop ‘How do you want to live?’ with care professionals “How can spatial design support people with dementia or another disability in their daily life?” Consultant Theo Adema and architect Candice de Rooij researched the clients’ housing needs in a workshop at Middin. A simple example: residents really enjoy sitting on a bench at the boulevard in front of the building! Enough reason to make broad sitting steps at the entrance of the meeting point. Besides, Candice designed an inverted shop window with a sitting area at the end the corridor, making it the perfect place for people watching. A vulnarable target group in a sensitive surrounding The boulevard will be marked conservation area soon. The design for ‘De Provenier’ has been fitted in its surrounding very carefully. It matches the adjacent buildings and finishes the building block on the boulevard side. Its vertical division on the boulevard and its corner solution with the entrance mimic motifs of the characteristic buildings in the area. The use of colour, material and special elements, like bay windows and masonry piers, lets the new building fit in with the character of this special Rotterdam area.


Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More