Casa Banlusa

Casa Banlusa

Architect
Sara Acebes Anta
Location
Renedo de Esgueva, Valladolid, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Víctor de la Fuente

Casa Banlusa

Sara Acebes Anta as Architects

The house is located in a special enclave, surrounded by nature, which is part of a small town in the outskirts of the city of Valladolid. The area is unique because of its proximity to the Esgueva Valley and the Duero Canal so framing the landscape was one of the main objectives of the project.  

photo_credit Víctor de la Fuente
Víctor de la Fuente

The project embraces the scenery around it. Large windows open up directly to its surroundings and frame the local pine trees.

photo_credit Víctor de la Fuente
Víctor de la Fuente

The floor plan is organized on one level in a U Shaped ground floor. The rooms are distributed in two main zones: nighttime / daytime. The sunrise fills the kitchen, which faces east, and the living room is orientated to the west to enjoy the sunset with a small island separating the two spaces.

photo_credit Víctor de la Fuente
Víctor de la Fuente

On the other side of the ‘U’ shape, there are four bedrooms and two bathrooms facing west absorbing the sun rays of the last hours of the day, warming these rooms for during the night.

photo_credit Víctor de la Fuente
Víctor de la Fuente

The garage protects the house from the cold on the north elevation and contains car parking as well as plant for the aerothermal system which heats the house through underfloor heating. By using underfloor heating and high thermal inertia walls a high indoor comfort is achieved.

photo_credit Víctor de la Fuente
Víctor de la Fuente

In addition to the orientation of the house, the design of window openings and facade inertia during the year means that the house benefits from the suns energy as required.

photo_credit Víctor de la Fuente
Víctor de la Fuente

A strong commitment to nature and the environment by the client and architect, focused the project on the construction of a sustainable house with bioclimatic design. Taking advantage of site conditions and climate is essential for every project to work and today, more than ever, respecting the environment is essential. 

photo_credit Víctor de la Fuente
Víctor de la Fuente

In relation to the material choice, the presence of white walls and the gray tones of the ground surfaces generate an atmosphere of calm that finds its warmth in the wooden elements of the furniture. 

photo_credit Víctor de la Fuente
Víctor de la Fuente

The façade is ornamented by the use of fluted walls made in mortar which add shadow and texture to the orthogonal form. This verticality is carried through to the interior introducing elements designed with vertical battens. There is a subtle textural verticality counterbalancing the horizontal nature of the single storey house which is in harmony with the landscape and the environment.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Flooring: Cifre Granite White, CIFRE
2. Windows: COR 70, COR VISION, CORTIZO
3. Interior lighting: LS990 JUNG, ACB ILUMINACIÓN

Share or Add Casa Banlusa to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
WindowsCortizo
LS990 ACB ILUMINACIÓNJung HQ
Granite WhiteCifre Group
Product Spec Sheet
Windows
COR 70 Hidden sash TB by Cortizo
LS990 ACB ILUMINACIÓN
by Jung HQ
Granite White
GT917 Or Akiva Penthouse Apartment
next project

GT917 Or Akiva Penthouse Apartment

Apartments
Akiva Street, Ra'anana, Israel - Build completed in 2021
View Project