Casa Calipso
Maurizio Montagna
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFlos
LightingLombardo S.p.A.
ART 250, Stile 330
LightingFosnova
Pastilla
LightingArcluce S.p.a.
FacadesEcoedilbit
Window frames and wood panelingFalegnameria Metelli

Product Spec Sheet
Lighting
Lighting
ART 250, Stile 330 by Lombardo S.p.A.
Lighting
Pastilla by Fosnova
Lighting
Facades
Window frames and wood paneling

Casa Calipso

Degli Esposti Architetti as Architects

The intervention in question has been designed as a building replacement through the demolition of a building for commercial use, consisting of a basement and an above-ground floor within a lot at Via Leone Tolstoi 87, at the corner of the private road Via Tagiura in Milan. The new building with the same GFA, exclusively for residential use, has 6 above-ground floors each accommodating from 2 to 5 housing units, plus a penthouse and upper penthouse divided into 2 side-by-side duplex units, and a basement for garage use.

photo_credit Maurizio Montagna
Maurizio Montagna

The project, named Casa Calipso, is part of our studio’s research on modern Milanese syntax, with specific reference to the periods in which it was expressed in the 20th century – notably Rationalism in the inter-war period and Reconstruction – up to today’s reactivation by various authors, both in professional contexts and in theoretical-critical works.

photo_credit Maurizio Montagna
Maurizio Montagna

The design idea for Casa Calipso is based on the juxtaposition of three bodies, a larger one near the intersection of the streets and two smaller ones connecting with buildings constructed on the adjoining lots. The Casa maintains its alignment along Via Tolstoi and recedes from the private Via Tagiura, aligning with the buildings built on the adjoining lots. The larger body is a pure volume, finished in white plaster, screened on the sides facing the streets by a white, double-row frame – complemented by syncopated partitions and containing outdoor dining loggias – and finished with a white penthouse and upper penthouse set back from the façade line, thereby carving out generous terraces. The smaller bodies are pure volumes, finished in white plaster and crowned by a white frame, echoing the frame of the larger body and framing two terraces for the third- and fourth-floor units.

photo_credit Maurizio Montagna
Maurizio Montagna

The interplay between multiple parts of the building is a recurring feature of a number of Milan’s modern buildings, such as Ignazio Gardella’s Casa Tognella, consisting of two bodies side by side, one with a pure volume and one on the street distinguished by its frame, or the buildings on Via Lanzone, Asnago and Vender’s Condominio XXI Aprile, and the Latis condo in collaboration with Cupello, in which the lower buildings on the street are flanked by larger bodies.

photo_credit Maurizio Montagna
Maurizio Montagna

The composition of the main body of the Casa Calipso, in addition to the articulation of volumes and the frame, is completed with a small metal frame, in cross-section like the handrail of the balcony parapets and along their line, slightly offset from the main frame. This decorative element, together with the crown of the lower bodies, connects the skyward end of the Casa, harmonizing the progressive set-backs between the various volumes. All of the windows, except for six round ones, are vertically oriented and are supplemented by metal rod parapets where they do not open directly onto balconies. 

photo_credit Maurizio Montagna
Maurizio Montagna

The use of frames is another recurring feature of the Milanese Modern, either in the more substantial geometry, such as in Figini and Pollini’s Via Broletto residential building or in their horizontal skyscraper on Via Harar, in which, among other things, there is a double order, in the lightweight geometry of the small metal frame, like in Giancarlo Malchiodi’s building on Via Anelli, in the aforementioned Latis apartment building on Via Lanzone, and in Guglielmo Mozzoni’s delicate diaphragms on Via Fatebenefratelli and Via Corridoni, especially in the latter where they frame the sky.

photo_credit Maurizio Montagna
Maurizio Montagna

The views of the Casa Calipso from the intersection and from the two streets offer different ways of reading the built bodies. From the intersection, one grasps the predominance of the frame, which, with the  altana and the metal frame, conceals the set-back body so that the two smaller volumes appear as small, juxtaposed buildings. The views from the streets, on the other hand, reveal the dual nature of the larger body, both pure volume with regular windows and a syncopated white diaphragm that deviates to accommodate the loggia spaces.

photo_credit Maurizio Montagna
Maurizio Montagna

The plan configuration of the Casa reflects this articulation, especially on the ground floor where pure volume set-backs give way to porticoed spaces, one for the entrance from the public street, the other two on the garden. Additional internal common spaces are a double atrium, technical and ancillary rooms including the bicycle and baby-carriage room and the garbage room, with access from the outside.

photo_credit Maurizio Montagna
Maurizio Montagna

 

The vertical access is from a single staircase, in a central position and serving a varying number of building units per floor: smaller size units (two- to three-room apartments) make up levels consisting of five units; larger units may result in two or even one unit per level. The variation in interior units does not result in variation in the windows, which are aligned according to precise views from contiguous sidewalks. All units are at least double-facades, with sleeping areas facing north or east-west and living areas facing south or east-west, with the exception of two single-facade units facing south.

photo_credit Maurizio Montagna
Maurizio Montagna

Team:

Architects: Degli Esposti Architetti

Lead Architects: Arch. Lorenzo Degli Esposti, Arch. Paolo Lazza 

Supervision of construction: Arch. Lorenzo Degli Esposti, Arch. Paolo Lazza, Arch. Francesca Grassi

Structural design: Eng. Fabio Maria Beretta, Lentate sul Seveso (CO)

Design of mechanical systems, acoustics: studio termotecncico di Poletti Massimiliano, Treviolo (BG)

Electrical systems project: p.i. Stefano Papetti, Levate (BG)

Construction supervision: Eng. Luca Gafforelli, Foresto Sparso (BG)

Security manager: Geom. Fulvio Gregori, Foresto Sparso (BG)

General contractors:

Impresa Gregori e Lochis S.n.c., Foresto Sparso (Bergamo)

Developer: Gruppo Gafforelli

Photographer: Maurizio Montagna  

Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoEspañolFrançaisPortuguês and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex
19 Jun 2024 News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex

Meise Botanic Garden, one of the world's largest botanical gardens, recently inaugurated the Green A... More

Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen
18 Jun 2024 News
Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen

ARCity Office embarked on a project that would establish a new typology of “bricolage architec... More

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
17 Jun 2024 News
BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

Prague-based BYRÓ architekti has completed a small and contemporary charred wood-clad garden... More

25 best outdoor furniture manufacturers
17 Jun 2024 Specification
25 best outdoor furniture manufacturers

Outdoor furniture, crafted for patios, decks, balconies, gardens, and other open-air spaces, is typi... More

Landscape Forms & Urbidermis: Partners in Modern Urban Transformation
17 Jun 2024 Sponsored Articles
Landscape Forms & Urbidermis: Partners in Modern Urban Transformation

Landscape Forms, the official and long-time partner of Urbidermis in the USA and Canada, works close... More

31/44 Architects designs London house filled with architectural character
14 Jun 2024 News
31/44 Architects designs London house filled with architectural character

31/44 Architects designed “Six Columns” as a home for studio co-founder Will Burges. Sit... More

Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension
13 Jun 2024 News
Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension

District West in Sloterdijk, Amsterdam is currently undergoing a transformative redevelopment, conve... More

Brewhouse Apartments: A testament to adaptive reuse comes to Warsaw
12 Jun 2024 News
Brewhouse Apartments: A testament to adaptive reuse comes to Warsaw

In the heart of Warsaw, where history intertwines with contemporary urban life, the Brewhouse Apartm... More