CASA EM JANEANES

CASA EM JANEANES

Architect
Branco-del Rio Arquitectos
Location
Condeixa, Portugal | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses

CASA EM JANEANES

Branco-del Rio Arquitectos as Architects

The access area of this site is a welcoming space as the existing buildings and stone walls convert it in a confined a shady location. As you course along westward, the slope to reach the highest part of the garden is considerable. At this point, stripped of limit mountains are the only horizon The task consisted in converting the agricultural use buildings in a weekend home for a four generation family.


Thus, the usual program of a single kitchen and five bedrooms, is organized so that each space can be used with a degree of intimacy and independence. To this program was also requested the addition of a library The main areas of the house occupy the old corrals occasional openings, adjacent amongst but with no communication between them, located at different levels and following the slope of the land with North orientation The project proposes two fundamental operations: first a new longitudinal axis that cuts across the various existing buildings, like a corridor carved in stone that unites the various spaces. Secondly, two new patios enable natural light to reach the innermost parts of the house. The work is completed with an exterior dining area and a swimming poo existing barn floor at the upper part of the land, taking advantage of the best views and most advantageous sun exposure.


Throughout the work process the idea of contrast and surprise was always present. An exterior that mimics the stony and massive surroundings is very distinct from the sober and very illuminated interior that offers a delicate unexpected encounter in contrast with the rough brutality of the circumambient João Branco | Paula del Río João Branco, Paula del Río. Arquitectos 3030-034 Coimbra, Portugal estudio@branco-delrio.com www.branco-delrio.com CONDEIXA | 2010-2013 ss limits, the distant horizon. single-family house: living room, dining room, rooms, - four stony and dark volumes, with very onal orientation. pool located near the y circumambient.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More