Casa Havaí
Pedro napolitano prata

Casa Havaí

grupo garoa as Architects

This house turns itself to the inside, in a way it is instrospective, a feature that comes from the place's specific constraints - the linear conformation of the lot, 5x35m, and its neighbour's tall lateral walls. Because of this, views to the exterior are scarce. With the exception of the front bedroom, all environments turn to the coutryards - the indoor and the outdoor.


The outdoor is the garden, where the floor is grass, there's a tree growing, there you can take rain or sun baths. The indoors is where the aggregating areas of the house are - living room, dining room and kitchen. Its opaque gable roof does not touch the side walls, it leaves a glass strip that lets light shine through. This artifice makes the time passage moore explicit, because the internal light is conditioned to the external nuances of the wheater, be it a cloudy or rainy day, the passage of a cloud or the simple movement of the sun. The light and shadow spots on the wall vary in intensity and form, minute by minute, according to the sun's inclination - in the summer at noon, it becomes a vertical plumb of light exposing the wall's irregularities, where some prominent blocks materialize shadow.


In the upper floor, the courtyards intercalate the three blocks of structural masonry, where each of them is a room. They are connected longitudinally by a walkway that goes through the two courtyards. The walkway, as the roof, does not touch the house's constraint walls it is narrow, so that natural light enters the lower floor. It has an enlargement in the covered area, where it forms a mezzanine, an intimate room. Under it is the kitchen, the heart of the house that is open for both, dining and living.


The house's structure is of structural masonry, with the walkway and the gable roof's structure designed in metallic structure, the slabs - made in loco - are inverted to facilitate the distribution of the hydraulic installation, the electrical pipes are apparent, the floor used was hydraulic tiles, green as grass.

This story is available in multiple languages
Share or Add Casa Havaí to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Tableware and metalsDeca
Product Spec Sheet
Tableware and metals
by Deca
Campus Cadix NKD
next project

Campus Cadix NKD

Secondary Schools
Kempischdok-Westkaai 61, 2000 Antwerpen, België - Build completed in 2019
View Project