Centro Cultural Univates

Centro Cultural Univates

Architect
Tartan Arquitetura e Urbanismo
Location
Lajeado, Brazil
Project Year
2014
Category
Universities
Stories By
Tartan Arquitetura e Urbanismo

/STUDIOMDA
Estúdio Objetivo
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersHunter Douglas Architectural
ManufacturersArcelorMittal
Manufacturers3form
ManufacturersAmbi Brasil
ManufacturersBeaulieu
SuppliersDeca

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by 3form
Manufacturers
Manufacturers
Suppliers
by Deca

Centro Cultural Univates

Tartan Arquitetura e Urbanismo as Architects

The library and the theater are the places that house the WORD and make possible the narrative of the mankind history. They’re related to the knowledge, political, and even religious power. They are Monuments that house documents. Our proposal for this new facility is based in a intersection of two conceptual axes. They represent the passage of time and the Institution community. These axes intersect themselves in a space of contemplation and movement. A square that concentrates the main buildings of the institution, elements of symbolic value within the academic life.


In the outer composition, the image with the greatest impact is the coated sheet metal box that houses the collection and is crossed beneath by the path that runs across. In this specific part, the box seems to float and protect. Its surroundings play a key role guiding the user to entry. Exciting outside, welcoming inside. The box will be the protagonist of the landscape. It floats and allows the movement in the square. It protects the people who are entering and finally invites them to come and sit.


Therefore, the modern, light and dynamic image of Centro Cultural Univates will contrast with the conservative image of the ordinaries libraries and theaters. Besides the formal and conceptual issues, were taken in account several bio-climatic concepts that enable proper operation of the building without disregarding the poetic dimension of spaces.. Terraces, horizontal and vertical gardens, ventilated facades, and the constant presence of water at public spaces help to reduce direct sunlight and heating. Thus, we have the architecture decisively contributing to the institution’s marketing.


Univates Cultural Center

/STUDIOMDA as Designers

Wayfinding design


Intended to house a library and a theater, this grand and transformative architectural project was to become a focal point on campus and raise the university and the city center to a new level. We contributed the visual identity and the Wayfinding system to Univates Cultural Center project.


Our main goal was to integrate our work with the architecture. For us, this would be more valuable to the environment than to individual communication elements themselves.


Using the Cultural Center’s facades and the University’s visual imagery, we created an identity that reflects the whole scenario. The Wayfinding abstracts these references, using the lines of the environment and its new identity in the forms of the elements and features of the pictographic system.


When the 5th annual Bornancini Prize was awarded in November, we won 3rd place in the Signage System category for the Univates Cultural Center Wayfinding System. We’re proud of this achievement because it is a significant recognition of the dedication with which we do all our work.

Share or Add Centro Cultural Univates to your Collections
New Tate Modern
next project

New Tate Modern

Art Galleries
London, United Kingdom - Build completed in 2016
View Project