Checkr HQ

Checkr HQ

Designer
Studio BBA
Location
San Francisco, CA, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Bruce Damonte
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Side table - SofaSancal
ChairArper SPA
PendantVibia
PendantPablo Designs
ManufacturersAnn Sacks
ManufacturersFinelite, Inc.

Product Spec Sheet
Side table - Sofa
Chair
Pendant
Skan by Vibia
Manufacturers
Manufacturers

Checkr HQ

Studio BBA as Designers

We created a humanized headquarters for this savvy young tech company, whose distinctive tastes and commitment to design values ​​laid the foundation for an excellent project.

 

Elegant, ordered architecture and interiors reflect the owners' style and vision, and temper the orthogonal rigor of the building shell. Equitability, transparency and community are fundamental to Checkr and therefore to the design — the company's core values ​​and approach to services relies on these attributes, as does their friendly, smart, respectful company culture.

 

With an entire financial district building under lease, the team implemented a strategic phased approach, gutting and redoing 4 floors totaling 70,000 SF over 3.5 years.

 

We likened the 360-degree views to being in the treetops, and the idea that this perspective gives the staff a keen advantage as they work. An investment in custom acoustic ceiling panels replaced an odious drop ceiling, and the donut-shaped floor plan uses workstation pods to maintain openness while defining the space. Every floor has a destination break area and intentional programming to encourage Checkr's teams to circulate freely and often between floors.

 

The original lunch room is a multi-function space, serving “all hands on deck” meetings, as well as hosting outside mixers, events and 'fireside chats' while the final phase was being developed. Other amenities of the HQ include a yoga lounge, a library for quiet time (with real books and no cell phones), and phone booths for private conversation while 'treetop' viewing.

 

We introduced a 'jazz bar' destination space — born out of our thinking about treetops and freedom, which led to birds, which, of course, led us to Charlie “Bird” Parker and jazz! Like a forest at night, the bar's finishes, fixtures and furnishings are dark and moody, and include a service area with a hand-hammered aged brass island and coffee bar. The ping pong table was a top criteria for Checkr's program, to enable the ace players on staff to keep up their game.

 

In the final phase for Checkr's SF HQ, we created a home for guests, staff and key public consisting of a Welcome Center and an “All The Hands” space. The Welcome Center uses tone-on-tone blue to provide an anchored entry sequence while expanding on “birds in the sky” by adding “clouds” as inspiration. The “All The Hands” space is hyper-flexible, divisible into three rooms for training, lounging and dining and expandable into a 300-person gathering space. Activity-Based Working (ABW) techniques were employed and integrated with a diverse set of experiences, space and places to provide a truly inclusive environment.

 

As a nod to our hospitality work, we also considered the front of house as important as the back of house spaces, including a thoughtful kitchen prep space with a terrific view. Particular attention was also spent on the all-gender restroom, with custom accessories built locally by Hume Studio, reinforcing that everyone matters at Checkr.

 

Also integral to the aesthetic, the art program throughout was developed as another expression of Checkr's values ​​and culture; featuring local artists to express their connection to the San Francisco Bay Area, and prison artists to underscore their commitment to authenticity. A portrait by  TW FIVE  was commissioned and made on site, sparking joy and daily reflection to passersby entering the lunchroom.

This story is available in multiple languages
Share or Add Checkr HQ to your Collections
Greenpoint Condominium
next project

Greenpoint Condominium

Apartments
Brooklyn, NY, USA - Build completed in 2017
View Project