Chuckanut Studio
Kevin Scott

Chuckanut Studio Description

Hoedemaker Pfeiffer as Architects

​Perched on a rock halfway up a mountain the studio is a reward for those willing to make the hike. The plan plays with the idea of a square within a larger square. The double-height space holds a suspended sleeping platform reached by retractable ladder. Below the platform is a living area for creation or relaxation. A small bath, bunk room, and kitchenette provide amenity for extended stays. The ample porch reaches to the slope and provides one of the better views found in the pacific northwest.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott
photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

The architecture of the studio and outhouse is a direct reference to the ​main house​ that we completed in 2013. We played with finishes to create a more rustic feel, but the forms borrow from the idea of a primary volume wrapped by a porch. Hierarchically the outbuilding defers to the Studio and Outhouse. We took advantage of that by creating a building that is more modern and utilitarian.

Much of the success of the project is owed to the landscape and the precise siting of the buildings, which provide prospect and refuge. The porches draw you in, creates a platform for viewing and in the case of the outbuilding, frames a vignette through the trees. Upon arrival you are drawn inside.​

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

Within the studio, there is a deep level of comfort that stands in contrast to the surroundings. The building plays through all seasons but with a fire lit there is no better place to be on a cold and wet day.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott
photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott
photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott
photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

 

It was one of a few rare opportunities we have had to design structures of a small scale and essentially for the purpose of fun or exploration. It required discipline and an efficiency of space. One feature that exemplifies this is the Studio loft ladder.

The ladder was necessary to access the sleeping loft however it impedes upon the function of the small living area below when in use. To alleviate the conflict the ladder can be lifted and held in place throughout most of the day. We designed a counterbalance to account for the weight of the ladder that becomes a fixture in the loft above, while the ladder itself blends seamlessly into the structure spanning the room.

Caption

 

When the client asked for one more building to house storage, a writing studio, and firewood we demurred on the concept and opted for a building that erases its identity and masquerades as a stack of firewood. The outhouse had to be the last of the original concepts. The firewood building is designed to be first perceived and approached axially, allowing perspective to hide the building.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott
photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

 

 

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More

Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic
23 Feb 2024 News
Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic

Designed by Prague-based architectural studio ADR, Bučina Cottage is a contemporary residence for th... More

Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house
22 Feb 2024 News
Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house

International architectural practice Herzog & de Meuron has completed SIP Main Campus, a large-s... More

10 public buildings that rely on natural ventilation
22 Feb 2024 Specification
10 public buildings that rely on natural ventilation

The climate emergency necessitates an approach to architecture that looks at all aspects of a buildi... More

Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More