Co-working and maker space

Co-working and maker space

Architect
Appareil
Location
Barcelona, Spain
Project Year
2017
Category
Offices
Stories By
Appareil

Medio design
©José Hevia

Co-working and maker space

Appareil as Architects

APPAREIL has converted a Barcelona warehouse into co-working office and maker space, on the top floor of a building in Poblenou, the city’s former industrial quarter. Currently part of the 22@Barcelona – Innovation District’s renewal plan, approved in 2000, the area is evolving into a dynamic, vibrant urban district, brimming with knowledge-intensive activities, from both the professional and academic sectors.


The project serves as the studio's new permanent base, but it is also rented out for both long-term use and one-off events to urban planners, city data analysers, digital makers, and as academic research studios for the IAAC and the AA Visiting School.


The refurbishment of this typical warehouse space provides a simple open working space for a group of independent professionals from the architecture world and neighbouring disciplines. It has been designed to propel them in developing their work in a transparent manner, sharing ideas and stimulating potential collaborations.


Besides floating tables, the volume remains deliberately hollow, and all functionalities are pushed to two intricate milled-timber multifunctional walls, which house all necessary equipment and can accommodate temporary local working solutions. All furniture can be integrated into the walls to create a polyvalent space to host cultural activities.


Within the residual rectangular open space, the distribution evolves according to activities that change on a daily basis, depending on the people and projects that are present at any given time. A simple, functional kitchen and bathroom are located on the periphery, as well as a winter garden that faces the sea.


Designed and constructed on site, the refurbishment is a live test for professional interactions in this multidisciplinary melting pot of a district. It embraces the concentrations of makers, designers, architects, entrepreneurs and various crafts, both those which are manually operated and those which it equips with numerically controlled production methods: a swarming creative hub within a hub.

SERVICE AREA FOR APPAREIL OFFICES

Medio design as Digital Fabrication

Appareil Architects commissioned us the design and fabrication of the kitchen and bathroom for their new installations and co-working space on the industrial district of Poblenou in Barcelona.


The project idea, like the rest of the place, was to enclosure the content on a simple facing to kept a visual free space. On that way, the service area would be hidden during the daily activities.


The facing language puts the accent on the vertical lines through double articular pillars that are expressly separated from the walls creating fine shadows. The corners, like pivots that joins the broken line that forms the volumen, have been emphasized emptying them in a detail who evoques the master Van der Rohe.


The facing modulation was studied to obey the program content and to make the most of the material without waste. The manufacture was made entirely in our workshop, just downstairs, using both of traditional and digital tools, taking into criteria optimization of machining processes, as usual in our projects.


The whole structure was made of plywood birch board, which is visible on the pillars and inside the kitchen. The finish consists of a semi-transparent white patina and black patina inside the bathroom, to expose the expressive grain of natural wood.


Client: Appareil Arch. Design: Juan Pablo Quintero Manufacturer: Medio Design Collaborators: A. Rondón, M. Acha, C. Crosson

Share or Add Co-working and maker space to your Collections
Project Credits
Architects
Digital Fabrication
Product Spec Sheet

ElementBrand
SupplierDosdedos
manufacturerNodo
Product Spec Sheet
Supplier
manufacturer
by Nodo
Herengracht
next project

Herengracht

Art Galleries
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project