CoLAB

CoLAB

Architect
MZNO
Location
Brazil | View Map
Project Year
2016
Category
Bars
Samuel Antonini

CoLAB

MZNO as Architects

The place chosen to house the CoLAB was an old townhouse, in a residential area away from the buzz of Botafogo, on Rua Fernandes Guimarães. Originally a motorcycle workshop was in place, with a large front opening, metal roller door and cement floor. We decided to take advantage of this, since at the client's briefing the idea was to have a space that was an extension of the street, a transparent environment that enables and encourages artisanal production, referring to the idea of a laboratory of experiments in the "garage of home". The house has three floors, which add up to 140m², distributed as follows: on the ground floor, the public service, with lounge and bar; On the first floor, the most private activities, such as collaborative kitchen, storage/logistics and offices; And finally, on the second floor, the handcrafted microbrewery. The internal space is deep and narrow so we decided to maintain the main entrance and demolish the side portholes, allowing a better integration with the external area, which also gives access to the restroom and the staircase that connects the other floors. The existing side entrance gave way to a wall of concrete blocks, increasing the external / internal visual communication and allowing a better arrangement of the furniture. On the façade, the royal blue painting gained new dress, now half gray, half white. On the ground floor, the ceiling liner was removed, leaving the exposed wooden beams. However, its small original cutting has been maintained, giving rise to a manual forklift, which, through a pulley, rope and hook system, moves the products to the first floor quickly and practically. In this place, the wall was peeled, leaving the bricks apparent, and also installed a series of tubular lamps that allude to a staircase that connects the two floors - and their respective functions - production and storage. The furniture was designed to suit the layout of the space and its various uses. The tables have their iron structure and top with white and green ceramics, which in a small mosaic, draw the visual identity of the CoLAB. In the center of the hall, three units combine to form a large collective table, encouraging social integration of the public. To complement, high bar-style counters and retractable tables, which can have variable heights, making their usage more flexible. Racks in the bar to hold bottles, coffee and utensils, and also in the hall, as a showcase of local handmade products. We translate the Scandinavian approach of the menu (fika menu) into a casual occupation through minimalist materials such as tile, pinus and cement. Cactus and succulents are also part of the concept of space, which in addition to requiring little maintenance, rescues the Nordic climate. The industrial language of production is also present, either by exposing the beer casks to the selection of light fixtures and their apparent pipes and installations.


Project Credits
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersCerâmica Atlas
ManufacturersIbratin
ManufacturersLeroy Merlin
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Ibratin
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More