Coletiza
Eduardo Macarios

Coletiza

Solo Arquitetos as Architects

A collective and collaborative retail spot hosted in an old brick shed.

"Coletiza is a living universe built upon plural connections", that is the moto of this collective and collaborative shopping place formed by a group of four entrepreneurs.


To design the perfect space for them, it was necessary to create something that could create a bond between the stores, wrapping this whole universe together inside a long old brick shed (50m long x 7m wide).


This was possible with the construction of a conducting wall alongside the whole length of the building. A "ribbon" that not only creates the identity of Coletiza, but also creates spaces for display - shifting according to each store - changing cabinets and hidden support rooms.

 

Who are the clients and what's interesting about them?
The client was actually a collective of four independent entrepreneurs who wanted to share the same space.

 

At first sight, the collective don't have a lot in common: a tea store, a fashion store, a design store, a pizza restaurant and a school. However, they all share the idea that collaboration is key to our society.

 

So, if you look that from a different perspective, you could say that our client was that idea.


What was the brief?
The brief was, basically, to rethink everything: the position of each store, the display of products and the shopping experience as a whole.


What were the key challenges?
The main challenge was to integrate the whole experience. As their moto talks about collectivity and collaboration, simply being side by side was not enough.


Add to that, a very long building - 50 m long, 7m wide - naturally split in 5 sections that divides and segregates the whole space. Different from a shopping mall, there were no displays, no corridor, just open rooms attached to each other.


What were the solutions?
From the beginning, our goal was to design an element that could wrap the whole space, creating a bond between the stores.

 

The solution, was to build a conductive wall that smoothly runs through all spaces of the building. This simple element creates a visual continuity to the space that forms the whole identity of Coletiza. A ribbon that wraps this new universe.

 

From a functional perspective, this wall serves not only as a highlight display for products - that are showcased in built-in niches - but also as a plan articulator, that creates fully functional spaces as the wall gets more distant from the original side wall, creating support rooms, such as deposits and changing rooms.

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More