Colonnade House

Colonnade House

Architect
Splinter Society Architecture
Location
Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Sharyn Cairns

Colonnade House

Splinter Society Architecture as Architects

Colonnade House emerged from a brief for a large family home that respected, but was distinctly different from their existing federation home. Where the heritage building was light-weight in nature, contained closed, disconnected rooms and was badly sited resulting in a cramped feel, the extension was to be modern, robust, made from concrete and well connected to its garden surrounds. Together, new and old were to feel peaceful and relaxing, and be a great entertainer for the art-loving family.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

In creating a dialogue with the elegant heritage home, the addition is a modern adaptation of its distinct original characteristics. Where the old is adorned with decorative details, the new contains a restrained modern decorative grain of refined steel, timber, render and tile detailing.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

Where the traditional layout contained closed defined rooms, the extension uses architectural devices to create a desired free-flowing plan whilst maintaining its spatial and programmatic definition. Where the old contains intersecting gabled rooflines, the new mimics these with minimal geometric roof forms and lofty ceilings. Where the old contained decorative timber windows, newly created steel windows abstract their detail linking from old to new.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

The existing building houses the private spaces, allowing for an intimacy and romantic old-world charm. A new entry bisects old and the new, allowing occupants to appreciate the black painted timberwork of the old home before entering a dramatic gallery style linking foyer. From here, the idea of the colonnade, the project's namesake, begins.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

In delivering a desired concrete home aesthetic on a budget, a dominant insitu concrete colonnade was created, running centrally through the new extension and connecting the old home to the garden. This functional device filters and screens light between living spaces and the northern pool and garden. Between the columns sits a collection of intimate, sunny, garden-connected window daybeds and pedestals to house sculptures. Supported by these columns floats a simple black gable formed roof.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

With an artist owner, the control of light both natural and artificial, framing of views, and creating rich and textured but subtle surfaces were critical to complement the array of rotating art and sculpture that will adorn the home. A palette of hand brushed timbers, plasters, concrete, and ceramic tiles was chosen to provide this complimentary muted backdrop. Where necessary, dark mirrors, metal sheeting and decorative steelwork enhance and reflect these surfaces and frame the architecture.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

This light-filled home balances new thermal mass, re-insulated old structure and double glazing throughout. The new addition successfully reorients to the north and provides a well-ventilated home that successfully connects occupants to a beautiful newly created meadow style landscape. Solar hot water, water tanks and PV all work to assist the well-executed homes passive principles to create a highly efficient home.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

This modernisation of an elegant heritage family home means it is ready to embrace its next stage. It's rich experiential quality, poetic heritage dialogue, inspiring natural lighting and refined material detailing will ensure it truly enriches the lives of its inhabitants.

Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More