Condeixa House
Attilio Fiumarella

Condeixa House

BAAU - Bernardo Amaral Arquitetura e Urbanismo as Architects

Located in the old part of Condeixa-a-Nova, a historical town in Coimbra region, this house belonged to a Portuguese family that immigrated to Brazil in the 1960’s. For three decades the house was in ruins until recently a great grandson got the opportunity of rebuilding it. The owner, an architect graduated in FAU-USP, comments on the experience of the design and building process, which ended up being an exchange of knowledge and experiences with the local architect in charge, Bernardo Amaral from BAAU, an architecture office based in Porto:

 

Rebuilding the house that belonged to my great grandfather was an opportunity to get in touch with the traditional construction techniques in central region of Portugal; through it’s ruins, by preserving the use of the original materials, replacing with new and more efficient components and by maintaining the main traces of the design of the original house. The transatlantic endeavor was also an opportunity to understand how a building site of a small reconstruction in the historical center of a Portuguese village works, as well as getting to know the national support policies  for building rehabilitation in historical centers.”

 

The house consisted originally of two independent volumes, summing up 49 m2 of floor area. The main volume consisted of a first floor and an attic, marked externally by a vertical wall with ceramic tiles. The smaller volume had two floors. The first floor was connected with the main building, but the ground floor was autonomous, with an entrance from the street. The design strategy was to keep the existing external stone walls as well as its openings, uniting the two volumes on the ground floor and adding a second floor with ceramic tiles on the wall and roof.

 

On the main volume we placed the living room and the two bedrooms, while the kitchen, toilet and a roof terrace were ocated on the smaller building. The light well and the staircase break up the small dimensions of each floor, by uniting physically and visually the three levels of the house. With and helical, irregular shape, this staircase was inspired by the project of Lina Bo Bardi, an italian architect that lived and worked in Brazil – the transformation an old manor in Salvador into the Modern Art Museum of Bahia.

 

Departing from different architectural references and design methodologies, this project reveals traces of the education and experience of both architects, who had not worked together before, but shared references and reflections in the theoretical field, namely from their doctoral research. By integrating Portuguese and Brazilian architectural references, this work reflects the permanent dialogue between Portugal and Brazil with different historical times, different traditional and contemporary building technologies and a direct relationship between building site, memory and project.

 

Material Used :
1. CS  Coelho da Silva – Roof Ceramic Tiles - Plasma
2. McMurta – Windows Carpentry
3. Saint Gobain – Double Glazing - Climalit
4. Sika -  Microciment cladding - Sikadecor Nature

This story is available in multiple languages
Share or Add Condeixa House to your Collections
Project Credits
Construction Engineering
Carpentry
Construction Engineering
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Roof Ceramic Tiles - PlasmaCS Coelho da Silva, S.A.
Microciment cladding - Sikadecor NatureSika
Windows CarpentryMCMURTA
Double Glazing - ClimalitSaint-Gobain Glass HQ
Product Spec Sheet
Roof Ceramic Tiles - Plasma
Microciment cladding - Sikadecor Nature
by Sika
Windows Carpentry
by MCMURTA
Double Glazing - Climalit
BM House
next project

BM House

Private Houses
Barra da Tijuca, Rio de Janeiro - State of Rio de Janeiro, Brazil - Build completed in 2020
View Project