Corten Ribbon

Corten Ribbon

Architect
Form4 Architecture
Location
Walnut Creek, California, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Community Centres

Restaurants
John Sutton

Corten Ribbon

Form4 Architecture as Architects

Reinvigorating Reuse in Walnut Creek, California by Form4 Architecture

Programme: 
San Francisco-based studio Form4 Architecture was responsible for the architectural renovation and interiors of a 24,000 sqft 2-floor community building that is part of a 50-year-old commercial office complex in Walnut Creek, California.  Within the community building, Form4 designed a café, five new conference rooms, a reception lounge/collaboration area, bike lockers/public restroom, and a shower/locker facility on the ground floor. 

photo_credit John Sutton
John Sutton

Design:
Form4 Architecture’s mission to modernise and reinvigorate a 50-year-old commercial office building in Walnut Creek, California, was to maximise the building’s potential to be a bustling community space with a visually appealing social courtyard.   To create a memorable entrance and a sense of enclosure, the team designed and engineered a sculptural gateway titled “The Ribbon.”  Made from perforated Corten steel, this installation provides a new open-air circulation route that extends from the community building to the adjacent parking garage.  Angular shards reminiscent of The Ribbon’s design concept echo throughout the floorplan and project—from outdoor seating and shade structures to indoor ceiling coves, and angled walls.  Building amenities accommodate a diverse workforce and include a café, restrooms and showers, lockers, bike storage, collaboration spaces, and conference rooms of various sizes.   

photo_credit John Sutton
John Sutton

Called the 'Corten Ribbon' and designed by Form4 Architecture, the project is an excellent example of how a half-century old building can be revitalised through an imaginative approach that visually reconnects it to its neighbourhood using open-air circulation

photo_credit John Sutton
John Sutton

Background and innovation
Built in the 1970s, the two-story, 24,000-square-foot office building is part of a complex comprising of five detached office buildings and a central parking structure.  Although the original office building was modularly efficient and technologically competent, the building lacked a feeling of community at a fundamental level.  Following the client’s directive to establish a sense of vibrancy to the otherwise standard corporate park, the design team fashioned trapezoidal forms of Corten steel into The Ribbon.  The installation required the engineering team to develop a complex hanging system to make the structure’s placement possible. Through a balanced mix of light and heavy sections, solid Corten steel panels supplement perforated panels to create a floating effect.  Structurally, the perforations minimise weight and allow for airflow.  

photo_credit John Sutton
John Sutton

Refurbishment and social space
Working with the existing conditions, the design team refreshed and streamlined out-of-date features such as the community building’s paint and guardrails.  Next to the staircase, a metal bridge connects the two buildings, allowing visitors to move between structures and acting as an archway hidden behind The Ribbon.  The flexible linear courtyard serves as the social heart of the community and was furnished with movable and permanent seating.  Benches and six freestanding shades emulate The Ribbon’s geometric forms and enable active social engagement at different times of the day and evening.  Trees planted along the perimeter of the parking structure are expected to grow above the garage’s height and will establish a complete sense of enclosure within the social courtyard. 

photo_credit John Sutton
John Sutton

For the ground floor of the community building, Form4 designed a reception lounge and collaboration area.  These rooms are open to all tenants and can host a variety of groups and occasions.  Angular, nonlinear corridors and cove ceiling lighting run throughout the ground floor and reference The Ribbon’s design concept.  To accommodate diverse complex occupants with varying needs, Form4 incorporated amenities such as a bike storage zone and showers for cycling commuters or those who desire.  A café with abundant indoor seating provides a social space for employees to rest and refuel.  

photo_credit John Sutton
John Sutton
photo_credit John Sutton
John Sutton
photo_credit John Sutton
John Sutton
Caption
Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

PH6 House
next project

PH6 House

Private Houses
Mexico - Build completed in 2021
View Project