Cruciform House

Cruciform House

Architect
Indio da Costa A.U.D.T
Location
Rio de Janeiro, Brazil | View Map
Project Year
2007
Category
Private Houses
Mario Grisolli
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bathroom tapsDeca
Fiber glass dek systemDi Fibra
Facade ceramic tilesGail Ceramics International GmbH
Door handlesLa Fonte - Assa Abloy group
Drywall e forrosLafargeHolcim
Interior LightingLight Design

Product Spec Sheet
Bathroom taps
by Deca
Fiber glass dek system
Facade ceramic tiles
Door handles
Drywall e forros
Interior Lighting

Cruciform House

Indio da Costa A.U.D.T as Architects

The house, enveloped by lush vegetation next to Corcovado Mountain, is focused on a panoramic view of the Rodrigo de Freitas Lagoon. Vigorous, but at the same time discrete, it is integrated with the surrounding nature with gentle complicity. It was designed using quite ecologically correct standards: being naturally ventilated and illuminated, the consumption of electric energy was reduced.

 

The first floor, raised above the ground, permitted cross ventilation, part of a re-reading of the concept of the basement, so common in our colonial architecture. The void space is used for exposed passage of technical installations, facilitating maintenance and future adaptations. A pond, aesthetically placed above the ground floor, also helps minimize temperature variations.

 

In the upper floor, the bedrooms, oriented towards the rising sun, are placed in a way that takes better advantage of the natural elements.


Material Used :

1. Deca - Bathroom taps

2. Metalfenas - Metal Structures

3. Lafarge - Drywall e forros

4. Villarta - lifts

5. Gail - facade ceramic tiles

6. Inafer - windows

7. Difibra - fiberglass dek system

8. La fonte - Door handles

9. Light Design – Interior Lighting

This story is available in multiple languages
Share or Add Cruciform House to your Collections
Project Credits
Dahlmannschule Frankfurt am Main
next project

Dahlmannschule Frankfurt am Main

Primary Schools
Frankfurt am Main, Germany - Build completed in 2017
View Project