Cultural center and Library ‘De Factorij’

Cultural center and Library ‘De Factorij’

Architect
ebtca architecten

Archiles architecten
Location
Zaventem, Belgium | View Map
Project Year
2017
Category
Cultural Centres
Dennis De Smet
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Metal Copper PanelsKME Germany GmbH & Co. KGTECU® Brass
LOUNGE CHAIRSArper SPA
ManufacturersCORIAN® Design
CARPET SOLUTIONSLano
AUDEX G ACOUSTIC PLASTERINGReppel
LIBRARY SHELVES ‘UNIFLEX’Schulz Benelux

Product Spec Sheet
Metal Copper Panels
LOUNGE CHAIRS
Manufacturers
CARPET SOLUTIONS
by Lano
AUDEX G ACOUSTIC PLASTERING
by Reppel
LIBRARY SHELVES ‘UNIFLEX’

Cultural center and Library ‘De Factorij’

ebtca architecten as Architects

The original terrain was an elongated area between backdoors, garden walls and a railway track. The site was subject to strict building regulations. Developing the site meant a social and cultural injection for the city centre.


Taking the vibration measurements of the railway into account, the theatrewith 700 seats, was planned at a minimum distance of 60 meters from the tracks. Because of the strict building height as well as acoustics, the theatre was designed partially underground following the ‘box within box’ principle.


In search of the perfect acoustic design, the theatre evolved in to a shell shaped plan, in which a sense of security is provided. The distinct shape of the theatreis undoubtedly visible in the adjacent areas, such as the entrance hall, foyer and bistro. The centrally located café provides the link between de cultural facilities and the new library. In addition to the theatre, the program consists of a multipurpose room with a capacity of 350 people, a ballroom dance hall with a capacity of 150 people, several dressing rooms and offices. The theatre is provided with a fully-equipped stage tower, storage and a mobile orchestra pit for approximately 30 musicians.


The philosophy of the entire design fits within the concept of sustainable building: the economical use of energy and development of new ideas which createhonourable results with minimal resources.


Next to the cultural centre an above ground parking lot was provided for 82 vehicles, because of insufficient parking space within the immediate vicinity of the site. However, if necessary an underground parking garage of 2 layers (143 parking spots) can still be established in the nearby future, as this was taken into account during the design process.The underground parking garage will have a direct entrance to the cultural centre, as the multipurpose space is situated at level -1.


Project Credits
CONSULTANT ACOUSTICS
CONSULTANT FIRE SAFETY ENGINEER
CONSULTANT HVAC
MILA CURTAIN FABRIC
Products used in this project
Split House
next project

Split House

Private Houses
Auckland, New Zealand - Build completed in 2020
View Project