Currimundi Beach House

Currimundi Beach House

Architect
Loucas Zahos Architects
Location
Currimundi QLD 4551, Australia | View Map
Project Year
2010
Category
Private Houses
Adam Sebastian West

Currimundi Beach House

Loucas Zahos Architects as Architects

The location of the house has unique beach frontage as well as a conventional street aspect.  The design consists of a series of pavilions each varying in scale that provides a transition of spaces as one journeys from the street to the beach.

 

The pavilions change for two storeys (Street) to single storey (beach), to finally the last minimal structure which is canvas roof over a simple timber deck representing the simple beach fly.

 

The pavilions are arranged to create a loggia which provides an outdoor area protected from the elements. Finally the pavilions are dissected and anchored by rammed earth wall which defines circulation between the spaces.

 

A secondary axis is created linking the pavilions and loggia and canvas fly. When open this secondary axis becomes the primary circulation spine between living spaces and the beach. The floor treatment helps define this axis.

 

Living spaces are located at ground level to connect with the beach activity, whilst bedrooms are located on the first floor to take advantage of views.

 

The house is constructed from timber where large posts supporting the roof are located outside the pavilions to express the supporting structure. A custom made screen incorporating 7 different anodising colours with a motif that represents local flora provides privacy from the street and protection from the west sun.

 

Roof elements are simple convex Ritek panels. These are a sandwich panel of corrugated sheets bonded together with a highly insulating core. Traditionally the panels are flat, but in this instance the panels are shaped like a convex lens appearing very thin and minimal along the eaves.

 

The client brief was to provide vehicle access to the house for medical reasons.  As the house sits well above the street level, garaging/carport has been conceived in a vertically stacked arrangement reducing footprint and bulk.

 

Material Used:

  1. Ritek – Bespoke Roofing to Pavilions (Corrugated top & bottom)
  2. Shiplap Timber Cladding with Exposed Stud Frame
  3. Rammed Earth – Spine Wall
  4. Exposed Coloured Concrete Block Work
  5. Timber Batten Screens
  6. Dampalone Twin Wall Sheeting behind Timber Screens
  7. Glass Adjustable Louvres
  8. Plywood Panel Ceilings
  9. Northern NSW Spotted Gum Hardwood Posts & Decking
  10. Stainless Steel Wire Balustrades
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Stainless Steel Wire Betta Balustrades
Glass Adjustable Maxim Louvres
Bespoke Roofing to Pavilions Ritek Ecotech 130
Product Spec Sheet
Stainless Steel Wire
Glass Adjustable
Bespoke Roofing to Pavilions
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More