Dao School

Dao School

Architect
1+1>2 Architects
Location
Lao Cai Province, Viet Nam | View Map
Project Year
2019
Category
Primary Schools
Son Vu

Dao School

1+1>2 Architects as Architects

Dao sub-school belongs to the number 2 Xuan Hoa primary school, located at Xuan Hoa commune- an area of many extremely difficult condition households in poverty in Bao Yen District, Lao Cai province. The sub-school has 78 students, from 06 to 11 years old (Grade 1 to 5 respectively). All of the students are ethnic minorities from the Tay, Nung, Dao and Mong tribe. Multi-culture is a highlighted feature in the sub-school that needs to be considered in our approach to develop this project. In 5 classrooms in Dao sub-school, there are 02 temporary classrooms including grade 4 (10 students) and grade 5 (10 students). The building is very vulnerable and close to a collapse of the wood structure, as badly damaged and badly repaired joints.

 

The project was carried out by the Vietnam Sustainability Social Enterprise (VSSE), coordinated, designed and constructed by the 1 + 1> 2 Architects. Transsolar advised on daylight supply and the climate concept.

 

The new building with two open classrooms with enclosing structure meets the understandable desire for climate comfort, environmental friendliness and local identity. The walls are made of a brick system that makes use of daylight and captures the wind when needed to cool down in summer. More than 3000 building blocks with a wall thickness of 15 cm provide thermal mass - and thus a buffer. New technology is applied to develop local materials. The soil- which originates from Minh Bao commune, Yen Binh district, Yen Bai province- mixing hydraulic pressurized admixtures into unburnt bricks , making it largely CO2-neutral and environmentally friendly.

 

Pivot openable windows with ventilation brick ensure the advantage of natural wind and light. It keeps cool in summer and in winter all windows and ventilation bricks are closeable to keep it warmer in rooms.

 

Thatched roof, typical traditional architecture in Lao Cai area is used in this project. Over 4000 dried leaves are easily collected from mountains around the area by local community to build a large roof system with a frame of bamboo to cover the 2 classrooms.

The open interaction space between two classrooms is used as a school yard to ensure that students from different ethnic groups have more communication space to exchange culture between different ethnic groups.

Share or Add Dao School to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
PaintsJotun
Light bulbRang Dong
CementVicem
WindowsXingfa
Product Spec Sheet
Paints
by Jotun
Light bulb
Cement
by Vicem
Windows
by Xingfa
R P F V house
next project

R P F V house

Private Houses
Santo Tirso, Porto, Portugal - Build completed in 2018
View Project