de Cope
Palladium Photodesign

Parking garage ‘de Cope’ at Papendorp in Utrecht, NL

JHK Architecten as Architects

In Papendorp, parking takes place on a large scale in the public space at the moment. For the most part, temporary parking solutions set the scene. By now, the parking standard has been adapted and new developments have been set in motion. Based on this development Kroon Group, in partnership with JHK Architecten have realized a parking garage combined with office accommodation in Papendorp South, providing ca 460 parking spaces and 3 x 1000 m2 office space.


The design consists of two abstract volumes, connected by a crossway on the various levels where the volumes overlap. Two spirals provide access to the different parking levels in the building. The parking garage functions separately from the office accommodation on the top three floors. The entrance to the offices is located in an entrance hall at ground level.


The façade came from a desire to create a building that would not have the standard parking garage with its typical composition of beams, balustrades and columns. Working from the urban design concept, the intention was to design a volume with a high level of abstraction.


By continuing the façade in front of the parking garage and the office levels, the functional division can no longer be seen. This façade consists of arched (hollow), perforated Platibond composite panels with a gold-coloured coating that gives the aluminium top layer its gold metallic look. The panels were developed for this project in partnership with the façade supplier. By introducing gradual changes in the perforation and by staggering the panels, the appearance of a woven structure is created. The perforation guarantees natural ventilation in the multi-storey parking garage. The arching of the panels allows them to be evenly distributed along the façade, including at the curved ends.

Share or Add de Cope to your Collections
Project Credits
De Rotterdam
next project

De Rotterdam

Commercial Landscape
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project