Direct I

Direct I

Architect
Tushar Desai Associates
Location
Mumbai, India
Project Year
2011
Category
Offices

BEST INTERIOR DESIGN PROJECT

Tushar Desai Associates as Architects

AWARD CATEGORY: BEST INTERIOR DESIGN PROJECT


PROJECT TYPE : CORPORATE OFFICE FOR AN IT COMPANY IN MUMBAI, SEEPZ.


The office measures 10,450 Sq.Ft. on the third floor of a six-storey commercial building located in a special economic zone in Mumbai.


CLIENT BRIEF : > To design five identical floors as a workplace of a six-storey building, with reception on the ground floor and cafeteria in the basement. > Each of the 5 work floors had to have different character with a theme concept. > The 3rd floor was taken up first as a lounge office giving us the freedom to develop new innovative design theme for a particular age group of 20-35.


THE CHALLENGE : > To establish a visual lounge theme with a warm, appealing, inviting and comfortable workplace. > To create a new trend of transparency in IT services, and balance that with the more contemporary and practical needs of individual identity and privacy. > To achieve required density and create levels of movement, primary to secondary, public to private. OUR RESPONSE :


> The floor plan maximizes the flexibility and day light penetration and fosters collaboration of varying work styles and efficiency. > The work tables are made 3" less in either dimensions without comprising in efficiency, but allow wider passages and greater sense of openness. > Glass partitions separates different groups while retaining visual link. The wood strips on the glass partitions hide the joints and give character to the space. > Privacy and identity are evident in the more secluded break-out spaces, where the contemporary pine stripe lines appear in several iterations in ceilings, partition walls, wooden screens and other visual cues. > The colour palette of the space is neutral with the furniture, accessories, cement sheet wall panelling of varying thickness in the working zone and splashes of texture paint in the passage area. > The coldness of polished concrete in the passage are is softened by white paint on the right side wall and glass partitions on the left side.


MATERIALS USED :


> Material palette with earthy browns and greys” > Polished concrete flooring, vitrified flooring ensembling natural stone effect and wooden flooring. > Glass partitions, wall paper, cement sheet of varying thickness and texture paint, Wooden screen and blinds, fabric lights.

Share or Add Direct I to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

SOMA Loft Residence
next project

SOMA Loft Residence

Private Houses
San Francisco, CA, United States - Build completed in 2017
View Project