Dirk And The Chocolate Factory

Dirk And The Chocolate Factory

Architect
Anna & Eugeni Bach, architects
Location
La Bisbal d'Empordà, Girona, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Factories
Eugeni Bach

Dirk And The Chocolate Factory

Anna & Eugeni Bach, architects as Architects

In the urban center of the small town of La Bisbal, on a block from the late nineteenth century that follows two of the main roads to the old town, there is a small warehouse  - a former chocolate factory - with a very curious typology, which that makes it a very unique space.

 

It is a three-floor structure with a stone-bearing facade, each floor made using a different technique.  The ground floor is comprised of metal beams supporting a Catalan vault. The first floor is made up of a main structure of metal beams with a wooden framework of great beauty. The roof is built of large logssupporting a thin slab made of bricks finished with a ceramic tile roof.

 

The project adaptswhat was initially an industrial space to a studio and housing space for a family that values the character of the original building.  The project therefore proposes a solution that allows forthe enjoyment of the original diaphanous spaces,while introducing small modifications and solutions that grantsight of the three ceilings,despite the new space distribution that requires smaller spaces.

 

The original staircase is preserved, anda newstaircase is added to the opposite end of the building, which allows multiple and flexible uses of both common spaces and rooms.  In this way,the owner’s different members of the familycan enjoy a part of the house with a good level of privacy and autonomy.

 

Taking into account the fantastic Mediterranean climate of the Ampurdà, the outdoor spaces are adapted to the new use, with a small pool in the center of the patiosurrounded by the ground floor lounge, the new porch / kitchen / dining room and the first floor terrace.  A new exterior staircase is placed on the porchallowing for the flexibility found in the interiorto be echoed in the use of the outdoor spaces.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Tsubo House
next project

Tsubo House

Private Houses
London, UK - Build completed in 2019
View Project