Electrical substation

Electrical substation

Architect
UNStudio
Location
Innsbruck, Austria | View Map
Project Year
2002
Category
Subway Stations
Christian Richters

Electrical substation

UNStudio as Architects

A consistent plane that contains future projections lends unity to the location and exerts an alternative form of control over potential developments. The foundation of a coherent surface that is capable of absorbing later pragmatic differentiation is a simpler and richer option than trying to govern future development of the site by spinning a web of anticipatory regulations.


Smart surface; towards material incorporation The leftover plot bordering the crowded centre of Innsbruck is defined as a plateau made of one material that follows and incorporates the folds of the landscape like a flexible skin and even covers the electrical substation on the location. The plateau contains the potential for future development on this under-exploited site: lines of sight and directions of movement are traced in the ground plane, forming a virtual infrastructure. The electrical substation is smoothly incorporated into the plateau, like a hump in the landscape. Glass strips, which illuminate the building from within, contribute to the acceptability of the building. Instead of being an alien technical object that poses a threat to its surroundings, the switching substation is thus integrated, almost domesticated, in its placement within the town.

Share or Add Electrical substation to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Tetris house
next project

Tetris house

Private Houses
São paulo, Brazil - Build completed in 2012
View Project