Enghoej Church

Enghoej Church

Architect
Henning Larsen
Location
Randers, Denmark
Project Year
1994
Category
Churches

Enghoej Church

Henning Larsen as Architects

Standing on the highest point in the landscape, the church is designed as a processional church: strict, with a clear axis and a dramatic, down-turned roof.


Daylight penetrates the church, emanating from small openings in the long walls and from a slot between the roof and the wall and, finally, from the west gable, where the altar is placed in a niche with daylight.


The adjoining community centre consists of small, low houses with courtyards. The church and the community centre are made of brick with an ashlar render. Walls inside the church are made of in situ concrete with a white marble aggregate. The roof inside the church is designed with visible, closely spaced wooden rafters, whilst the floor is made of white concrete tiles. The furniture is made of black-stained wood. Altar, front and pulpit are made of polished black natural stone with silver details.

Project team