Estate Bungalow, Matugama, Sri Lanka

Estate Bungalow, Matugama, Sri Lanka

Architect
Narein Perera
Location
Matugama, Sri Lanka
Project Year
2010
Category
Private Houses
Malaka Weligodapola

Touching the Earth Lightly

Narein Perera as Architects

Estate Bungalow - Mathugama, Sri Lanka The bungalow sits almost on top of the raised terrain of the 17 ha estate, where the rubber plantation stops and the jungle begins. It’s selected and elevated siting allows an undisturbed view of the estate, the valley below and the hills beyond, a view that is always in flux with the changing seasons and the cycle of the paddy cultivation.


The bungalow serves to be a place where the client, a young entrepreneur, can oversee the functioning of the estate periodically and also as a get-away for him, his family and friends. The client also wanted the flexibility to be able to rent out the bungalow to accommodate a clientele seeking to escape the busy life of the city, a place that would allow quiet rest.


The brief was formulated primarily to cater to this factor of ‘rest’ and thus included only three bedrooms with attached baths and a multi-functional space with a pantry. Service personnel and ancillary spaces needed for the running of the bungalow and the estate was housed in existing buildings downhill, hidden by the tree canopy, allowing the occupier to completely disconnect from all daily routines and yet be provided with all his needs.


The form of the building is inspired from the modest “Chena Watch-Hut”. A Chena or Shifting Cultivation that usually uses a slash-and-burn strategy is a common agricultural method seen in rural Sri Lanka. A watch-hut is adopted as an elevated refuge for the farmer to protect the cultivation overnight.


The inspired form draws on the generic elements of the watch-hut that encompass a ‘Simple Form’; that is ‘Elevated’; ‘Protected’; yet ‘Connected’; allows ‘Maximum vantage’; has a ‘Single Entry’; it is ‘Dismountable’; ‘Reusable’ and primarily ‘Touches the Earth Lightly’.


The solution adopts primarily an elevated deck extending off the hill, a fungible space that encompasses all living and functional aspects needed with the private areas tucked into a compact timber clad box. The simple asymmetric roof, skewed, its structure extending, touching the earth creates a certain imbalance, temporariness to the whole.


The materials used are limited to steel, timber and bamboo tats attempting to keep the lines thin as possible imbuing it with a sense of ‘flimsiness’, keeping intervention on site minimal, letting the natural ground, the vegetation, the run-off of water to flow inhibited.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More