Federal building Torino

Federal building Torino

Architect
G.G.Raineri
Location
Turin, Metropolitan City of Turin, Italy | View Map
Project Year
2018
Category
City Halls

Federal building Torino

G.G.Raineri as Architects

Project developed with DGTA (David Garda Taller de Arquitectura).


It is reflected in water

 

The dragon- imprisoned

 

in the dragonfly

 

1. CONSTRUCTION PRINCIPLES: BUILDING LINES - URBAN INSERTION

 

The design approach starts from some considerations on the orientation of Turin. The axis of course France cuts the city from east to west, while the Roman city is inclined with respect to this axis of 26 degrees. Via Rosolino Pilo has an inclination of 14 degrees on Corso Francia while the way further north brings the structure to 26 degrees. Probably Via Pilo was already an attempt at reconciliation between the axis of Corso Francia and the Roman Turin. Another consideration is the relationship between the lot and Piazza Rivoli. The Amione barracks turn the main entrance towards the center of the square. Taking into account these two elements (orientation and visual axis) we proceeded to a first geometric partition of the lot.

 

Therefore, we proceeded to find the link between the French course of Corso Pilo and starting from the center of gravity of these two lines and subdividing the inclination in 3 + 3 + 3 degrees (leaving a space between the sleeves of about 15 ml equal to the average width of the streets of Turin) and finally the 5 degrees that allow to generate a greater width (40 ml.) to the north of the area to be used as a park.

 

The optical cone has a center of gravity in Piazza Rivoli and joins with the north-east corner of the contested area, passing through the center line of the main entrance of the barracks. A certain angular opening has been given to create a perspective effect following some dictates of Buontalenti's projects (and which also inspired La Notre). The optical cone, thus generated, works in plan (all the sleeves at the intersection with the cone are emptied of the ground floor), but also in relief, denouncing both on the green roofs with more luxuriant plantings, and on the prospects with greater transparency.

 

Other considerations, which have determined the design choice of the palnivolumetrico plant, are: the connection between the height of the barracks and the height of the palaces of Corso Lecce; the height allowed by P.R.G. on via Brione and corso Lecce; the greatest possible permeability of the complex (avoiding excessive fragmentation); the preference for a horizontal orientation expressed by the announcement.

 

The barracks on corso Lecce consist of two floors f.t. for a total height of 9.6 m. The project starts with a 9.6 m high sleeve. (4.5 ml ground floor + 3.7 the first above ground and the remaining height difference is determined by the filling of the hanging garden and the parapet on the perimeter of 1.4 ml.) Inclined by 3 degrees compared to the French course. The subsequent sleeves increase in height and in stages progressively, following an ideal logarithmic curve up to a height of 35 ml. of the palaces of corso Lecce. The numerical sequence of the floors (1,2,3,4,6,9) allows the gradual connection between the barracks and the rest of the city, generating an apparently terraced building mainly facing south for optimal sun exposure. Moreover, the architectural crescendo makes the complex visible from every point without being in any way impacting.

 

The sleeve fittings on the south-north axis are glazed and suspended from the ground. The complex in the north is closed by the 35 ml high sleeve. and to the south the tangent sleeve the optical cone which further strengthens the perspective on the center of the barracks and therefore Piazza Rivoli.

  

2. BUILT, PERMEABILITY AND CONSTRUCTION SIMPLICITY

 

The complex in project is an architectural crescendo generating new perspectives, extremely permeable and of great constructive simplicity. The elements that mainly connote it are: the 3 visual axes that open onto Corso Lecce and Via Brione, conceived as public spaces for use by citizens and divided into thematic areas; the two parks to the north and south of the area; the green roofs; the optical cone; solar exposure; the cornices suspended on metal pylons made of glass with interposed the fortovoltaic cells; the hard fronts in local stone (Luserna) on the prospects of corso Lecce and via Brione which turn into transparent (like a blockhouse that disintegrates); the landscaped gardens that contrast the geometric rule and with native plantings; glass and glazed windows with external roller blinds for solar shading.

 

The lot is permeable on all the axes thanks to the suspension of the north-south lapels and to the emptying on the tracing of the optical cone on the ground floor. Below the suspended parts it is easy to identify the accesses to the structure, subdividing the accesses of staff on Corso Lecce, from access to the public in the underpasses of the optical cone.

 

The complex consists of 14 ml continuous sleeves. of width that determine a constructive facility and a subdivision in successive batches of extreme clarity and simplicity.

 In the basements, the parking areas that meet the legal requirements and the service archives for offices in the required quantities.

 

3. GREEN ON THE GROUND - THEMATIC AREAS

 

The two parks to the north and south are planted with plants of high medium and low stem, arranged in English to contrast the geometric regularity of the complex. Long benches characterize the rest areas. The tree species will be predominantly indigenous to the families of salicacae (a species once widespread in Piedmont, diminished over time due to the extensive use of wood in construction at the turn of '700-'800) and betulacea. On the grassy ground.

 

The thematic areas arranged on the 3 axes will be predominantly grassy. Some hedges of the type Buxaceae (Boxwood) to outline the accesses to buried vaults.

 

All the pedestrian and cycle paths are covered with draining materials to grant the maximum permeability possible to the area.

 

The thematic areas from north to south are divided as follows: recreational play area (bowls and children's games), meeting area with water and benches, bike transit area with connection to existing cycle paths or in municipal project and access / exit of cars at the underground parking lots.

 

4. THE GREEN ON THE ROOFS

 

All the roofs are set up with a low maintenance green roof (once a year) with Daku systems. Mostly the roofs will be provided with grass, except for the areas above the optical cone which will be treated with bush planting and declining edges.

 

The thermal benefits of the winter summer insulation are well known (summer abatement up to 16/18 degrees), moreover the gradual filtration of rainwater makes the semi-permeable roofs (in many municipalities a percentage of the roofs is included in the calculation of the permeability of the soil greens). Finally, roofs contribute to the reduction of CO2. Access to the roofs is always guaranteed, as the complex is degrading, from a jump to another.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More