Fédération des établissements d’enseignement

Fédération des établissements d’enseignement

Designer
Taktik Design
Location
Ahuntsic-Cartierville, Montreal, QC, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Maxime Brouillet

Fédération des établissements d’enseignement privés

Taktik Design as Designers

The Fédération des établissements d’enseignement privés, in agreement with its outstanding professional activities

The Fédération des établissements d’enseignement privés, FEEP, is now displaying its colours with its completely redesigned building. Dating back to 1960, the building offered spaces ill-suited to today's professional needs. It was therefore hoped to offer more collaborative spaces, to encourage meetings and sharing activities, and to improve the staff well-being at their workplace.


From the entrance is revealed the new reception whose faceted counter on three sides has now become the main premise of the space. Different rooms have been opened and annexed to the central corridors, providing more light in these different areas and promoting points of contact. On the periphery, other premises have undergone major transformations. Satellite offices now offer unassigned workstations, adapting the workplace to the new reality of teleworking. Some previously individual rooms regroup today several employees working in close collaboration. This new environmental space is now halfway between a traditional vision offering closed individual offices and a contemporary vision mainly focused on open workstations in common spaces.


One of the major elements of this redesign is the transformation of the old library located in the heart of the building. This room, formerly dark and partitioned, has become a place bathed in natural light. Thanks to the abundant presence of glass walls, this area is now bridging the two main corridors. Previously completely separated, employees are now able to meet in these places to discuss various subjects. This environment includes, among other things, two closed meeting rooms with varied capacities, as well as several open but intimate work areas. Each of these spaces offers separate furniture and equipment suitable for multiple tasks. Acoustic, textural and decorative, the felt is used in several ways in the various rooms: seats and armchairs upholstery, wall covering and custom lighting. Central and diverse, this place now focuses on meetings, collaboration and on the comfort of the employees.


Initially benefiting from interesting interior architectural details, such as the presence of several walnut slats walls, these elements were initiators of the project transformation. The warm hues of the building’s cover have been highlighted and arranged with the various shades of blue, the identity branded colour of the FEEP. This combination offers contrast and depth to the new spaces, while invigorating the premises. The warmth of the roasted cherrywood, favoured for its local provenance and its durability, perfectly matches the softness of the felt, making the places intimate and peaceful.


Giving the institution its unique character, various murals, wallpapers and signage elements have been custom-made and developed, incorporating existing graphic codes and facilitating visitors movements. These daring elements, sometimes coloured soberly and other times vibrantly, punctuate the space harmoniously and dynamically, while leaving this new work environment its professional and elegant essence.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersTeknionFractals
ManufacturersSteelcaseQiVi
ManufacturersPablo DesignsBola Felt
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Frog Castle
next project

Frog Castle

Private Houses
Alderley Edge, Cheshire, UK - Build completed in 2017
View Project