Forest Patio Villas

Forest Patio Villas

Architect
wUrck architectuur stedenbouw landschap BV
Location
Zeist, Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Rob van Esch

Forest Patio Villas

wUrck architectuur stedenbouw landschap BV as Architects

The neighborhood Kerckebosch in Zeist (Dutch city between Utrecht and Amersfoort) undergoes a drastic transformation.  The eleven outdated uniform apartment buildings in the forest are being replaced by a completely different neighborhood plan based on the “Scheggenmodel”- a model of interlocking “wedges” alternating the forest cover with the clearings where new buildings of differentiated housing typologies are being constructed. Together with the residents, business-owners, and public-interest organizations the development company WOM Kerckenbosch made the integral neighborhood plan. In cooperation with WOM, wUrck produced the detailed plans for the entire neighborhood, including the public space design for the wedge-shaped forest clearings, the infrastructure, and the nature areas in-between.

photo_credit Rob van Esch
Rob van Esch

In 2018 MOD Invest asked wUrck to design universal age-accommodating dwellings in one of the “scheggen”. The sustainable villas were constructed by BouwXS and delivered to the owners in 2021.

photo_credit Rob van Esch
Rob van Esch

Meandering set-up

Combined in groups of three, the villa’s meander through the forest respecting existing trees. They look like dark-bodied brick monoliths carefully integrated in the landscape. The villas are situated on the neighborhood’s edge. They have a relatively closed entrance façade facing the existing apartment buildings behind them. On the opposite side, the villas open themselves completely to the characteristic Utrecht landscape and the sun.

photo_credit Rob van Esch
Rob van Esch

Patios

Carefully integrated into the forest, we chose for spacious “patio-terraces” instead of private gardens. The patio-terraces are partially embedded into the villas’ volumes and raised above the natural grade. Such a set-up creates a relative privacy without introversion. The terrace users can sit outside, protected from prying eyes, and enjoy beautiful diagonal sightlines into the landscape. The relationship with the surrounding is maximized.

photo_credit Rob van Esch
Rob van Esch

The patio is the heart of the villa: all main living quarters are arranged around it. The upper floor adds a vertical accent to every villa, makes it recognizable from its neighbor, and adds privacy for the patios in relation with the ensemble of the higher apartment buildings in the background. Most importantly, the upper floor offers a higher elevation from which the Utrecht Landscape can be enjoyed in a different way.

photo_credit Rob van Esch
Rob van Esch

Open character

The eyecatchers of the villas are the glazed southwest-oriented facades facing the forest. Their thin minimalistic frames – sunken into the floor and into the ceiling- maximize transparency and enhance the feeling of living directly in the forest. Every villa has a frame with the sliding panels for individually controlling privacy and sunlight penetration.

photo_credit Rob van Esch
Rob van Esch

Brick sculpture

The horizontally arranged villa volumes are being reinforced by elongated bricks laid in courses with deeply recessed horizontal joints. The vertical joints are completely omitted. Two different brick types with subtitle differences in color and lay-out organize the façade and accentuate the position of entrances and other openings. The dark colors of the partially glazed bricks are discreet and allow trees to dominate the overall impression.  The result is a solid and sober ensemble with a timeless ambition.

photo_credit Rob van Esch
Rob van Esch

Universal age-accommodating

The villas’ typology answer to demand for spacious ground-floor living quarters with generous private outdoor space but without the hassle of garden maintenance. There are three types of villas, measuring 187, 204, and 214 square meters respectively. The age-accommodating residences arrange their main functions on the ground floor around the patio. For each villa type wUrck developed the space arrangement scenarios that anticipate owners needs in the future as they age or their lifestyle changes.

Caption
Caption
Caption
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersAutodesk
ManufacturersMetaglas
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More