fractal Village

fractal Village

Architect
Altro Studio - Anna Rita Emili
Category
Residential Landscape

Fractal Village

Altro Studio - Anna Rita Emili as Architects

The project is inspired by the concept of enclosure, designed as a boundary between the interior and exterior, between inside and outside, between a chaotic city and an inner, sheltered courtyard. The system behind the layout of the village is inspired by a fractal formula, the Cantor function (Georg Cantor 1845-1918), which represents an example of a continuous function that grows to infinity. It is a system of expansion which, although unlimited, does not proceed in a linear fashion.

On the contrary, it develops on the basis of centrality and takes the name of "Cantor dust"[1]. Applied to architecture, the mathematical principle highlights an unlimited expansion of the city, at the same time retaining the architectural element of the courtyard. The latter, which is a part of our tradition, in this case takes on extreme conditions to reach the size of a metropolis. Above all, however, the wall becomes an element that protects the living space from any flooding, which occurs increasingly in our country and is often the result of heavy rain or overflowing rivers.

In fact, along the perimeter of the enclosure is a drainage system for waste and rain water, which passes through a purification plant into a large underground storage tank beneath the homes inside the actual enclosure.  Once the water has been purified, it may be used by the village residents. Inside the enclosure, the space is protected and also contains a specific drainage system for both green and paved areas. Each basic enclosure contains four homes arranged in the four corners, 1.5 metres above ground level.

This expedient aims to protect the homes in the event of flooding, while allowing the courtyard to be admired as it transforms into a lake. The expansion of the enclosure will see an exponential increase in the size of the courtyard to 16 homes, and subsequently to 32, then 64 and so on. Each house measures 100 sqm and contains two bathrooms, three bedrooms, a dining-kitchen and a living room. The external wall enters the interior of each individual house and transforms into an element that divides the domestic spaces.  The cold-pressed steel structure can be covered in various materials.

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More