FT Apartment in Rome
Luigi Filetici

FT Apartment in Rome

fabio carrabetta architect as Architects

An indoor functional reconfiguration with a simultaneous energetic requalification of an apartment on the first floor of a family building - with garden - from the ‘80s. The primary purpose of the intervention was to utilize environmentally-friendly materials not dangerous to the health and where possible of natural origin. The whole space has been designed with the idea of full opening amongst the various spaces and with the area for the preparation and consumption of the food, the beating heart of the family life, as the spatial fulcrum of the living area. From the entrance the view extends over the entire living area, in communication with the studio/guest bedroom.The living area overlooks two sides of the building with three big windows and it is characterised by a big living room with a multi-functional sofa and a kitchen island integrated with the table, which is made of two sections of a centenary olive tree trunk joined to the kitchen block on one side and placed over a base of solid Roman travertine on the other. On the big wall, a series of suspended containers creating playing volumes in harmony with the art works from the artist Claudio Andreoli. On the opposite wall a boiserie of oak dyed brown with closets enclosing the door entrance and the passage to the sleeping area. The transition space to the bedrooms includes a translucent marble wall that separates this area from the master bathroom and creates remarkable effects whenilluminated. The king size master bedroom and the bathroom present walls of clay plasters left natural, differently from other areas whereby the walls are treated with white clay paints.


The energetic requalification of the apartment included both an intervention on the shell (perimeter walls, roof, floor, frames) and also on the systems (renewable energy production, winter/summer conditioning, air quality). A controlled mechanical ventilation system, completely hidden, was installed, with heat recovery, which includes a free cooling system and by pass. The system allows the environment ventilation all year round without the need to open the windows, hence with high energy saving and high air quality preservation. A perimeter volume of the apartment, overhanging the perimeter, has been isolated outward and then covered with a ventilated wall made of stretched sheet metal, incorporating the solar shading panels of the windows.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Electrical systemC.R.A.M Mauro Carrabetta
Iron works and WindowsEdil & Domus Srl
Carpentry worksSainato & Multari Sas
Product Spec Sheet
Electrical system
Iron works and Windows
Carpentry works
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More

Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich
15 Feb 2024 Detail
Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich

Swiss architectural practice Itten+Brechbühl AG (IB) has completed the “Sporthallenp... More

25 best architecture firms in Dubai
14 Feb 2024 News
25 best architecture firms in Dubai

Innovation and futuristic vision define architecture in Dubai. The city's skyline, a panorama of tow... More

B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders
14 Feb 2024 News
B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders

Wielerdroom Heusden-Zolder is a multifunctional sports complex with a 250-meter indoor cycling track... More

10 workplaces that use sandwich panels in their construction
13 Feb 2024 Specification
10 workplaces that use sandwich panels in their construction

A sandwich panel is a construction material that is typically made up of three layers to form a comp... More

MVRDV designs a coral-inspired 3D printed facade for Tiffany & Co. using recycled fishing nets
13 Feb 2024 Innovations
MVRDV designs a coral-inspired 3D printed facade for Tiffany & Co. using recycled fishing nets

MVRDV has designed a unique coral-inspired 3D printed retail facade that uses ocean plastic for the... More