Fuglsang Kunstmuseum
Helene Binet

Fuglsang Kunstmuseum

Tony Fretton Architects as Architects

Fuglsang Kunstmuseum is a purpose built museum housing a permanent collection of Danish fine art dating from the period 1780-1980. Located in Fuglsang Lolland, Southern Denmark, the building has the formal abstractness and romantic profile of neighbouring buildings and is designed to harmonise with the idyllic rural setting of the Fuglsang estate. To go to Fuglsang entails a long journey through open countryside, finally arriving on a long straight road through a loose assembly of buildings to a courtyard at the heart of the Estate. The Museum extends into the fields while having a strange axial but offset relation to the most significant of the existing buildings, the Manor House and its formal surroundings. Like the buildings around the courtyard, and many classic works of Danish modernism, the facades of the Museum are constructed from brick. As in the barn on the west side of the court, they are painted white and the roof lights are in a grey brick the colour of the roofs of the buildings around it.


In addition to the permanent art collection, the 2,500 sqm building also houses new galleries for temporary exhibitions, a shop, a café, a learning centre, administration spaces and storage for the museum’s vast collection of painting and sculpture. The galleries, themselves, are very different in scale and character from the public space of the foyer and are places in to which groups of visitors can spread out and immerse themselves in the collection, finding that it is arranged in three suites. They were developed empirically and are bound together in a similar way to Fuglsang itself, where very different styles of buildings and spaces are connected by simple similarities.


Shortlisted for the Stirling Prize Building of the Year 2009.

Share or Add Fuglsang Kunstmuseum to your Collections
Villa Sesom
next project

Villa Sesom

Private Houses
PGA Catalunya Golf Resort, Caldes de Malavella, Spain - Build completed in 2019
View Project