GeoConcept Headquarters

GeoConcept Headquarters

Architect
Térhálózat Design Kft.
Location
III.dstr. Budapest, Hungary | View Map
Project Year
2017
Category
Offices
Balázs Danyi

GeoConcept Headquarters

Térhálózat Design Kft. as Architects

The plot is located in the suburban residential area of the 3rd district of Budapest on Mátyáshegy.

This quiet area was originally an orchard garden zone and later became a garden city area. This zone is now located between the Budapest’s dense urban fabric and the outer green zone -on the border of city and nature.

photo_credit Balázs Danyi
Balázs Danyi

The GeoConcept Ltd. is a building engineering company comitted to the protection of environment. The owner wanted to build a two-storey,  geothermal heated, natural daylight lighted, zero noise emission office building with extremely low energy consumption in this suburban environment for the company.

photo_credit Balázs Danyi
Balázs Danyi

Our ambition was to create a compact and full efficient office building prototype, to create a transitional space that cooperates maximally with the nature around it through large glass surfaces. For us, it was a contemporary architectural challange to create a new relationship between interior and exterior, between light and shade in this surrounding urban context and scale.

photo_credit Balázs Danyi
Balázs Danyi

Inside the building we minimalised the structural elements and created a flexible open-air office space around the building core. We designed a cantileverd prefabricated galvanized steel grid shading systeme around the building, in front of the curtain walls. The steel grid facade acts as a shading solution, on the other hand, as a large zinc screen, it reflects the surrounding vegetation.  The slender steel frame supports walls of varying opacity.

photo_credit Balázs Danyi
Balázs Danyi

An external staircase is made between the curtain wall and shading grid, so office workers are free to choose whether they want to go up indoors or outdoors between floors. Workers can go out during their working hours, which provides physical freshness to the human body and a wider space for communication. There is no separation in the office spaces -other than the desk acoustic elements- these are real flexible open office spaces with a new office lifestyle brand.

photo_credit Balázs Danyi
Balázs Danyi

The shelves separating the modular tables can be rolled on wheels, the space can be easily rearranged as required, so the space will be dynamic and elegant.  Nothing disturbs the clarity of the view, no frills, nothing hinders concentrated and liberated office work.

All mechanical, ventillation or electrical elements were integrated into the concrete slabs. The building is heated and cooled by geothermal energy.

photo_credit Balázs Danyi
Balázs Danyi

We designed a free use rooftop meeting room with direct access to the roof garden. This terrace can also be accessed from the lower levels by an internal or external staircase. From the meeting room the environment is revealed through round tube-windows.

photo_credit Balázs Danyi
Balázs Danyi
photo_credit Balázs Danyi
Balázs Danyi
photo_credit Balázs Danyi
Balázs Danyi
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Brise-soleil surfaces: Nagév Rács Kft.
2. Curtain walls: Schüco International KG.
3. Wood works: Pavlicsek és Tsa.

Project Credits
Photographers
Lighting design
Geothermal systeme
Lighting design
Product Spec Sheet

ElementBrand
Curtain wallsSCHÜCO
Brise-soleil surfacesNagév Rács Kft.
Product Spec Sheet
Curtain walls
by SCHÜCO
Brise-soleil surfaces
Featured Projects
Latest Products
News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon
29 Nov 2022 News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon

Benton County Historical Society Corvallis Museum is a 19,000 square-foot museum in Corvallis, Orego... More

MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh
28 Nov 2022 News
MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh

Part of a larger development scheme on a 170-acre brownfield site being transformed into a truly sus... More

Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO
28 Nov 2022 News
Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO

Based in Seoul, South Korea, the Kkonyo beauty salon is well known for its amusing and vibrant nail... More

CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades
27 Nov 2022 News
Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas i... More

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More