Gravity Cryotherapy Centre

Gravity Cryotherapy Centre

Architect
Rara Architecture
Location
Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2016
Category
Wellness Centres
Griffin Simm

Gravity Cryotherapy Centre

Rara Architecture as Architects

What were some key challenges?

Having 3 significant structural columns in the middle of the space! Coming up with a practical floor plan with good spatial flow was a challenge and took several iterations in the process, but in the end we decided to highlight the columns, leave them bare and to use them as directional elements, turning points that would guide the users through the space. They also became elements to which signage was applied helping direct people through their Cryotherapy experience.

 

Who are the clients and what's interesting about them?

This is our third time working with this client and it's been a pleasure every time. The Gravity team of 4 is a passionate and pro-active collective which has made every project run quickly and smoothly. We are impressed by what they have achieved in such a short amount of time and excited to see what more they will provide for Melbourne in the future to come.

 

How is the project unique?

This centre is Melbourne’s very first whole-body cryogenic therapy centre, so we had to think outside of the box in terms of the kind of unique experience people were to have in this space. The clients had a clear idea of what they wanted, something crisp with a touch a mystery and in keeping with the cold blue of their branding. The space had to express the coldness that Cryotherapy provides without feeling too unwelcoming and physically cold. Elements such as the blue warming up zone glow and the bright green moss wall were added for a touch of green and balancing softness. The spatial flow has been designed around the existing structural columns and is therefore very organic and curved which had us bring in some angles into the layout which helped with creating smaller intimate spaces required for a space where people wear very little clothing.

 

The Entering Zone had to be the main feature of the space, tucked away enough for privacy but also allowing for the cold mist to bleed out into the corridor, giving of hint of the experience. The colour black was chosen to contrast and highlight the white mist created by the chamber upon opening and closing of the door and is also contrasted by the striking lighting strips on the walls and ceiling which help to create an enclosed boundary around the chamber entrance.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More