Green House

Green House

Architect
Jadric Architektur
Location
Austin, TX, USA | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
Paul Bardagjy
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
RoofingFirestone Building Products EMEA
Sanitary equipmentHansgrohe SE
Sanitary equipmentDuravit
Sanitary equipmentTOTO
AppliancesSub-Zero/Wolf
LightingArtemide

Product Spec Sheet
Sanitary equipment
Sanitary equipment
by Duravit
Sanitary equipment
by TOTO
Appliances
Lighting

Green House

Jadric Architektur as Architects

House in Austin,TX meets the requirements of the American green architectural standards. It took over a year to design, and only eight months to build. The project came about through simulation of situations in which all the household members were involved. Instead of a one-sided indoor-outdoor contrast, here we project a host of situations with different atmospheric and light conditions and spatial experiences, depending on the length of stay in a particular space.Some of the spaces are private, some are shared with the rest of the family and guests.


The result is a matrix: the north-south axis involves indoor and outdoor spaces that align themselves with a terraced slope toward the south; the east-west axis aligns with the movement of the sun that illuminates daily activities.


House is situated in a green district not far from the city center, but still protected by its topography and lush greenery that owes its existence a great deal to the size of land plots, which ensures low building density in the area. The original landscape typical of Austin has been preserved to a great extent. Our immediate response to this exceptional landscape was to try to preserve the ancient elements by highlighting some of them: the trees, the garden, and the cave. Thus the entire house is subordinated to the views and the light that is amplifyied by the pool water, which is strategically positioned outside the very heart of the house precisely for that reason.


The openings that are directed mainly toward the south play into the indoor-outdoor spatial dialogue with their size. The windows on the second floor should not be understood as a simulation of Fensterband in the classic modern architecture, but as an effort to enable all the household members to enjoy the same experience of viewing the green landscape that stretches for many miles.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More