HALF-ROOF house

HALF-ROOF house

Architect
AD+studio
Location
Vĩnh Long, Vinh Long, Vietnam | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Quangdam
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Sanitary WareTOTO
Wall FinishingDulux Canada
Kitchen EquimentHäfele
Floor TileVietceramics
Floor TileViettiles

Product Spec Sheet
Sanitary Ware
by TOTO
Wall Finishing
Kitchen Equiment
by Häfele
Floor Tile
Floor Tile

HALF-ROOF house

AD+studio as Architects

For the first time coming here, we have the feeling about the depth of an “aged” house which is filled with its owners’ habit and memories from the very first years after Liberation.

 

The house’s owners are a retired couple who want to renovate this house into a more spacious place to enjoy time with their children and grandchildren, particularly in some special occasions like TET. The old house is built on a weak ground and located in a local officers’ resident.

 

As time gone by, city replaces towns; new houses replace the old ones. However, this two semi-detached house has managed to preserve their original form after several restorations, not perfectly but adequately to keep the spirit of a traditional Southern houses. The combination in this two semi-detached house has put a silent note on the neighborhood’s transformation trend.

 

Design method is to keep a half of the existing roof and the gutter in order to remain the harmony for the whole scene and the spirit of a Southern house. From this, the “HALF ROOF” language is applied for the back block to make the uniformity for the building. The forming language beginning from the existing house will make the house modern but familiar. The old structure is handled in a new way; the columns under gutter are retreated, steel structure is used to make a 5-meter span, which creates a completely opening space, the inner and the outer of the house which are separated by slide doors are connected through this space. Trees are put into groups which cover the lodge. These help the house’s owner preserving their living habit under the porch, around the garden but in a generous and contemporary building.

 

Materials, jardinières and furniture taken from the old house are selected, redecorated, reused, and cleverly organized to put back to the new house in the combination with several new parts. As a result, the memories of this house, this street, and of those who has lived here are maintained.

 

This construction is located in the countryside of Vietnam where the living style and habit of the residents thereby have been changing due to the impact of the city living style. The new construction at present creates more closed space which is designed to be clear, lightning and filled with amenities but destroy the relationship among people. Accordingly, the living habit of the local residents follows the trend toward closed environment.

 

In this house, we desire to preserve the great value, hospitality, “open” way of living of the residents living in the river region: the way they share feelings to each other and to the living environment; the way they care for each other; the way they open the door to welcome visitors or the way they open their heart.

Open house, open hearts.


Material Used :

1. ICI Dulux – Wall Finishing

2. TOTO – Sanitary Ware

3. Vietceramic – Floor Tile

4. Viettile – Floor Tile

5. HAFELE – Kitchen Equiment

Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More